Suomen Punainen Risti, Unicef ja Kirkon Ulkomaanapu vetoavat lahjoittajiin:

10 miljoonaa ihmistä avuntarpeessa Itä-Afrikan kuivuuden takia

Suomen Punainen Risti, Unicef ja Kirkon Ulkomaanapu ovat käynnistäneet yhteisvetoomuksen katastrofialueen ihmisten auttamiseksi. Järjestöjen mukaan itäisen Afrikan nälänhätä tulee syksyn aikana pahenemaan kriittisesti ja kymmenettuhannet ihmiset – etenkin lapset ja vanhukset – uhkaavat kuolla ravinnon puutteeseen. Vaikein tilanne on tällä hetkellä Somaliassa, Etiopiassa ja Keniassa, mutta myös Eritrea ja Djibouti kärsivät kuivuudesta.

Itäisen Afrikan hätä syvenee. Avustusjärjestöt arvioivat jopa 10 miljoonan ihmisen kärsivät ruuan puutteesta ja kuivuudesta ja tarvitsevan apua välittömästi. UNICEFin arvion mukaan jo 2 miljoona lasta on aliravittuja, näistä yli 500 000 vakavasti aliravittuja ja välittömän avun tarpeessa. Eräillä alueilla kuivuuden aiheuttamat tuhot ovat pahimmat 60 vuoteen.

Itäistä Afrikkaa koetteleva hätä ei ole tullut yllätyksenä. Jo viime vuoden lopulla Kenian Punainen Risti varoitti lähestyvästä nälänhädästä, koska viime vuoden sateet eivät riittäneet kunnolliseen viljasatoon. Myös lehmien ja nautojen ravinnosta oli puutetta, mikä on vienyt tulon ja ruuanlähteen monilta perheiltä.

Itäisessä Afrikassa on menetetty jo kaksi satoa kuivuuden takia. Seuraava sadekausi on alkamassa loppukesästä, mutta kestää vielä useita kuukausia ennen kuin nyt mahdollisesti tulevat sateet kasvattavat uutta rehua ja viljaa. Tältä osin kriisi pahenee aina ensi vuoden alkupuolelle saakka. Akuutin avun tarpeessa ovat etenkin paimentolaiset, jotka jo nyt ovat menettäneet kymmeniätuhansia eläimiään.

Pakolaisten tilanne vaikeutuu päivä päivältä

Pakolaisleireille saapuu päivittäin tuhansia uusia ihmisiä, etenkin naisia ja lapsia, jotka ovat hätäavun tarpeessa. Esimerkiksi Kenian Dadaabin leirille tulee päivittäin noin 1400 pakolaista, vaikka leiri on jo entuudestaan ylikuormitettu. Tällä hetkellä 90 000 pakolaiselle suunnitellulla leirillä on jo yli 380 000 pakolaista. Puhtaan veden ja tilan puute lisää myös tarttuvien tappavien tautien riskiä. Lisäksi kymmeniätuhansia perheitä on edelleen autiomaassa matkalla leireille huonossa kunnossa.

Itäisen Afrikan tämänhetkisen akuutin kriisin syynä on kuivuus, mutta se on vain osasyy. Yhtä paljon tilanteeseen vaikuttaa se, että alueella on käynnissä useita, vuosia jatkuneita aseellisia konflikteja. Epävakaat olot ovat estäneet paimentolaisten liikkumisen ja näin eläimiä ei ole voitu laiduntaa siellä, mistä ne olisivat löytäneet ravintoa. Kolmantena syynä vaikeaan tilanteeseen on ruuan hintojen voimakas nousu, joka tietyillä alueilla on ollut jopa 270 prosenttia viime vuoteen verrattuna. Tämä on erityinen uhka köyhille lapsiperheille, joilla ei ole varaa ostaa ruokaa.

Järjestöjen toimenpiteet

YK, kansainvälinen Punainen Risti ja muut kansainväliset avustusjärjestöt ovat vedonneet lähestyvän katastrofin lieventämiseksi, mutta maailmalla lahjoituksia avustusohjelmien käynnistämiseksi on saatu niukasti

Suomen Punainen Risti, UNICEF ja Kirkon Ulkomaanapu toimivat kaikki apua tarvitsevalla alueella ja tarve tehostaa toimintaa on suuri. Suomen Punainen Risti tukee terveys- ja vesiohjelmien avulla perheiden ja kotitalouksien selviytymistä itäisessä Afrikassa yhdessä sisarjärjestöjensä kanssa. UNICEF tarvitsee rahoitusta turvatakseen erityisesti aliravittujen lasten hätäapuruokinnan, puhtaan veden ja sanitaation saannin sekä tautien leviämisen estämisen. Kirkon Ulkomaanapu puolestaan toimittaa ruokaa, lisäravintoa lapsille, vanhuksille ja imettäville äideille sekä vettä.

Lahjoitusmahdollisuudet

Kirkon Ulkomaanapu,

soittamalla lahjoituspuhelimeen: 0600 11700 (20,11 e + pvm)

tilisiirtona katastrofirahastoon: 157230-500504, viite 1025

Suomen Punainen Risti,

soittamalla lahjoituspuhelimeen: 0600-122 20 (20,12 € + pvm)

tilisiirtona katastrofirahastoon: 221918-68000

Suomen UNICEF:

soittamalla lahjoituspuhelimeen: 0600-14501 (20,20 euroa + pvm)

tilisiirtona lahjoitustilillemme: 152930-87, viesti hätäapu

Lisätietoja:

Kirkon Ulkomaanapu: Viestintäpäällikkö Maija Sankari, p. 040 559 4030

Suomen Punainen Risti: Kansainvälisen avustustoiminnan apulaisjohtaja Päivi Laurila p. 040 195 9121

Suomen Unicef: Erityisasiantuntija Miriam Azar 050 3666 999