Suomalaisten Haitiin rakennuttama puukoulu palkitaan

image

Kirkon Ulkomaanavun rakennuttama vuoristokoulu Haitin St. Josephissa palkitaan 3. marraskuuta kanadalaisella Wood Design-palkinnolla. Palkinto myönnetään rajoja rikkoville hankkeille, joissa hyödynnetään puuta ja sen ominaisuuksia: kestävyyttä, kauneutta, monipuolisuutta ja kustannustehokkuutta.

– Paikallinen yhteisö otettiin alusta asti mukaan suunnitteluun ja rakentamiseen insinöörien ja arkkitehtien rinnalle, ja se on tuottanut tällaisen tuloksen. Olen todella ylpeä ammattitaitoisesta henkilökunnasta, sanoo Kirkon Ulkomaanavun Haitin alue-edustaja David Korpela.

– Puurakentamiseen päädyttiin, koska koulu sijaitsee vuoristossa parin tunnin kävelymatkan päässä lähimmältä tieltä. Puu on järkevä materiaali, kun kaikki tavara pitää kantaa, viedä muulin selässä tai helikopterilla. Puu on myös hyvin joustava, maajäristystä hyvin kestävä materiaali.

Palkittu rakenne on kantavalta rakenteeltaan puurunkoinen ja puupaneloitu koulu. Myös kattorakenteet ovat puusta.

– Puu on paikallisesti maaseudulla yleisin materiaali. Puurakenne on myös huomattavasti betonirunkoista kevyempi, mikä on vuorenrinteiden kantokykyä ajatellen huomattavasti turvallisempi vaihtoehto, arkkitehti Sari Kaipainen lisää. Hän toimii Kirkon Ulkomaanavun koulujen jälleenrakennusohjelman projektipäällikkönä Haitissa.

Valaistus aurinkopaneeleista

St. Josephin koulu vahingoittui pahoin vuoden 2010 maanjäristyksessä, eivätkä oppilaat voineet opiskella sortumisvaarassa olevassa koulussa. Tilanne korjattiin väliaikaisesti kouluteltoilla, mutta pysyvämpi ratkaisu tarvittiin nopeasti. Uuden koulun rakentaminen aloitettiin syksyllä 2010 ja se valmistui alkusyksystä 2011.

Koulussa on nyt oppilaita 307, mikä on 64 oppilasta enemmän kuin ennen maanjäristystä. Koulussa opiskellaan kahdessa vuorossa: aamupäivisin käyvät koulua luokat 1–6- ja iltapäivisin 7–9-luokkalaiset. Tilavia luokkahuoneita on kuusi kappaletta.

– Uusi koulu on paljon kauniimpi kuin vanha. Olen iloinen, kun saan käydä koulua täällä, sanoo neljäsluokkalainen Lovena Desir. Hän kävelee joka päivä edestakaisin tunnin ja 20 minuutin koulumatkan St. Josephiin.

Marraskuun aikana kouluun asennetaan vielä aurinkopaneelit, joiden tuottamalla energialla saadaan valaistus kaikkiin luokkiin. Yli 90 prosentissa maaseudun kouluista Haitissa ei ole sähköjä, joten St. Joseph on harvinainen esimerkki kestävästä koulusta ja paikallinen ylpeyden aihe.

Kirkon Ulkomaanavun tavoitteena on 50 pysyvän koulun rakentaminen Haitiin.

Lisätietoja:
kansainvälisen työn johtaja Jouni Hemberg, p. 050 325 9579
maaedustaja David Korpela, p. +509 3702 0399 (Huom! Aikaero -7 h)
projektipäällikkö Sari Kaipainen, p. +509 3711 6659 (Huom! Aikaero -7 h)

Kuvapyynnöt:
tiedottaja Minna Elo, minna.elo@kirkonulkomaanapu.fi, p. 050 330 9747

Koulujen jällenrakentamista Haitissa voi tukea lahjoittamalla tilille Nordea 157230-500504, viite 1083.