Suomalaisesta kahden naisen kehitysyhteistyöstä syntyi kansainvälinen vientiyritys

Kenialaisten naisten palmunlehdestä valmistamat korit taipuvat skandinaaviseen makuun yhteistyössä Taideteollisesta korkeakoulusta valmistuneiden suomalaisten yrittäjien kanssa. Parhaillaan yritys työllistää yli 650 henkeä Suomessa ja Keniassa.

Design- ja reilun kaupan yritys Mifuko on viime aikoina laajentanut toimintaansa uusille alueille Keniassa. Yhteistyö Kirkon Ulkomaanavun kanssa on mahdollistanut toiminnan aloittamisen syrjäisessä Turkanan maakunnassa, joka kärsii ankarista ilmastonmuutoksen vaikutuksista.

Helsingin Arabiassa perustettu Mifuko toimii Machakosin alueella Kenian maaseudulla yhteistyössä paikallisten käsityöläisryhmien kanssa.

Mifukon perustajat Minna Impiö ja Mari Martikainen ovat yhdessä käsityöläisten kanssa suunnitelleet uuden malliston, joka perustuu perinteiseen punontatekniikkaan ja materiaaleihin. Turkana-mallisto sai hyvän vastaanoton kevään kansainvälisillä messuilla ja korituotanto käynnistyi.

”Meille on muotoilijoina tärkeää ja antoisaa tehdä yhteistyötä paikallisten käsityöläisten kanssa. Tämä mahdollistui, kun vierailimme Turkanassa huhtikuun alussa Kirkon Ulkomaanavun tiimin kanssa. Uusi mallisto on kehitteillä ja se esitellään syksyn kansainvälisillä messuilla. Uskomme, että tästä tulee menestyksekäs yhteistyö”, kertovat Minna Impiö ja Mari Martikainen.

Viimeisen kymmenen vuoden aikana kiondo-korien valmistus on tuonut tärkeää lisätoimeentuloa naisyhteisöille maanviljelyn ohessa. Samalla perinteiset käsityötaidot ja tekniikat ovat siirtyneet sukupolvelta toiselle vahvistamaan paikallista toimeentuloa.

Turkanan asukkaat ovat paimentolaiskansaa, jonka elinkeino on uhattuna karjaa vähentäneen alueella jatkuvan kuivuuden johdosta. Kenian köyhimmässä maakunnassa lähes 88 prosenttia asukkaista elää köyhyysrajan alapuolella kylissä, joissa ei ole sähköä tai juoksevaa vettä.

Kirkon Ulkomaanapu pyrkii toiminnassaan vähentämään köyhyyttä kestävällä tavalla ja luomaan mahdollisuuksia toimeentuloon. KUA:n paikallinen Kenian toimisto tukee Mifukoa yhteyksissä ja logistiikassa.