Suomalainen sairaanhoitaja Päivi Muma saa kansainvälisesti arvostetun palkinnon

image

Sairaanhoitaja, kriisihoitotyön asiantuntija Päivi Muma saa aktiivisesta työstään konfliktialueilla arvostetun Florence Nightingale -mitalin. Palkinnon ojentaa sosiaali- ja terveysministeri Paula Risikko Sairaanhoitajaliiton seminaarissa Helsingissä.

Muma on työskennellyt koko uransa työpaikoissa, joissa kriisit ovat olleet osa työtä, muun muassa Jokelan kouluampumistapauksen kriisiryhmässä, pitkiä jaksoja Nicaraguassa, Kambodzhassa, Sri Lankassa, Gazassa ja Liberiassa. Näihin jaksoihin on sisältynyt kriisien ja katastrofien kohtaamista. Tällä hetkellä Muma työskentelee Kirkon Ulkomaanavun alue-edustajana Länsi-Afrikassa, asemapaikkanaan Liberian pääkaupunki Monrovia.

– Olemme Kirkon Ulkomaanavussa iloisia ja ylpeitä Päivi Muman palkinnosta. Hän on tehnyt pitkällä uralla sinnikästä työtä, ja palkinto menee oikeaan osoitteeseen, sanoo Kirkon Ulkomaanavun kansainvälisen työn johtaja Jouni Hemberg.

– Me Sairaanhoitajaliitossa näemme, että Päivi Muman työ ja hänen saamansa palkinto on yhteiskunnallisesti merkittävää ja haluamme tänään juhlistaa sairaanhoitajien osaamista, sanoo Sairaanhoitajaliiton puheenjohtaja Merja Merasto.

– Terveysalaa uhkaavan sairaanhoitajapulan edessä esimerkiksi nuorten on hyvä nähdä, että sairaanhoitajille on monia erilaisia, erittäin mielekkäitä tehtäviä. Päivi Muma on hieno esimerkki suomalaisesta sairaanhoitajasta, joka on luonut huikean uran kansainvälisessä kriisityössä.

Palkinto jaetaan lauantaina 20.8.2011 klo 10 Hotelli Presidentissä Sairaanhoitajaliiton tilaisuudessa. Palkinnon ojentaa sosiaali- ja terveysministeri Paula Risikko. Median edustajat ovat tervetulleita. Tiedustelut ja haastattelupyynnöt: viestintäpäällikkö Milla Eronen, puhelin 044 529 0043.

Florence Nightingale -mitalilla kunnioitetaan sairaanhoitajien työtä:
Punaisen Ristin myöntämä Florence Nightingale -mitali on korkein kansainvälinen huomionosoitus hoitotyössä. Mitali voidaan myöntää, jos henkilö on sodan tai rauhan oloissa osoittanut poikkeuksellista rohkeutta ja omistautumista haavoittuneiden, sairaiden tai vammaisten hoitamiseen. Se voidaan myöntää myös, jos henkilö on ollut poikkeuksellisen omistautunut konfliktien ja katastrofien siviiliuhrien auttamiseen tai hänen työnsä terveydenhuollon tai hoitotyön koulutuksen piirissä on ollut esimerkillistä.
Ensimmäinen mitalin saanut suomalainen oli ylihoitajatar, vapaaherratar Sophie Mannerheim. Hänelle tunnustus myönnettiin vuonna 1925. Päivi Muma on 21. suomalainen mitalin saaja. Tänä vuonna maailmanlaajuisesti palkittiin 34 henkilöä, joista pohjoismaisia palkittuja oli kolme.

Tietoa Päivi Mumasta:
Sairaanhoitaja, psykiatrian erikoissairaanhoitaja, psykoterapeutti ja osastonhoitaja. Hän on myös opiskellut johtamista ja suorittanut terveystieteiden maisteriopinnot. Muman mukaan kriisin tilannejohtamisessa tarvitaan erilaista johtamistaitoa kuin esimerkiksi osastonhoitajan työssä. Mumalle on myös myönnetty Sairaanhoitajaliiton kliinisen hoitotyön erityispätevyys kriisihoitotyön asiantuntijana. Muma on myös työskennellyt monissa Suomessa tapahtuneissa katastrofeissa.

Lisätietoja:
Päivi Muma, puh. 050 525 5816, paivi.muma@kirkonulkomaanapu.fi
Jouni Hemberg, kansainvälisen työn johtaja, puh. 050 3259579
Merja Merasto, Sairaanhoitajaliiton puheenjohtaja, puh.  044 529 0046
Milla Eronen, Sairaanhoitajaliiton viestintäpäällikkö, puh. 044 529 0043