Sudanin suurlähettiläs lupaa kuolemaan tuomitulle äidille laillisen oikeudenkäynnin

Kirkon Ulkomaanapu järjesti Yhdysvaltojen uskonnollisille johtajille neuvottelun Sudanin suurlähettilään kanssa. Seuraavaksi Ulkomaanapu vie uskonnollisten johtajien delegaation Sudaniin. Tavoite on puolustaa paikan päällä Meriam Ibrahimin oikeutta uskonnon vapauteen.

Sudanin Yhdysvaltain suurlähettiläs Maowia Khalid lupaa, että vangittuna oleva ja kuolemaan tuomittu sudanilaisäiti Meriam Ibrahim saa kotimaassaan oikeudenmukaisen ja laillisen oikeudenkäynnin.

”Saattaa kuitenkin olla, että lopullisen tuomion saaminen oikeusistuimissamme voi viedä useita vuosia”, hän kommentoi osallistuessaan kutsuttuna uskonnollisten ja perinteisten johtajien rauhanvälitysverkoston neuvotteluun Washingtonissa torstaina. Kokousta oli järjestämässä verkoston sihteeristönä toimiva Kirkon Ulkomaanapu.

Neuvottelussa oli mukana Yhdysvaltain tunnettuja uskonnollisia johtajia sekä korkeita virkamiehiä. Neuvotteluun osallistui myös Ulkomaanavun työntekijä, kansainvälisen rauhanvälitysverkoston ulkosuhteiden johtaja Mohamed Elsanousi. Hän tekee verkoston kautta vaikuttamistyötä Ibrahimin uskonnonvapauden saavuttamiseksi.

”Olen iloinen, että olemme päässeet eteenpäin Meriamin vapauttamista koskevissa keskusteluissa. Kirkon Ulkomaanapu kokoaa seuraavaksi kansainvälisistä uskonnollisista johtajista delegaation, joka matkaa Sudaniin. Tavoitteemme on puolustaa Meriamin oikeutta uskonnonvapauteen”, Elsanousi kommentoi Washingtonista.

”Kyse oikeudesta, ei politiikasta”

Uskonnolliset johtajat ilmaisivat Washingtonissa Sudanin suurlähettiläälle Maowia Khalidulle syvän huolensa Meriam Ibrahimin tilanteesta. Kristittyä Ibrahimia uhkaa Sudanissa hirttotuomio, jota perustellaan uskosta luopumisella. Ibrahimin on raportoitu olevan muslimi, koska hänen isänsä on muslimi. Ibrahimin avioliittoa kristityn puolison kanssa ei ole virallisesti tunnustettu.

Ibrahim oli raskaana, kun hänet vangittiin. Toissa viikolla hän synnytti vankilassa tyttövauvan. Hänellä on miehensä kanssa myös puolitoistavuotias poika.

Khalid totesi ymmärtävänsä länsimaiden huolen Ibrahimin kohtalosta. Hän totesi, että Sudanissa tapaus nähdään enemmän oikeudellisena kuin poliittisena asiana, vaikka maan perustuslaki on vuodesta 2005 taannut oikeuden uskonnonvapauteen.

”En halua puolustella tai esittää tekosyitä, mutta Sudan on kokenut sodan toisensa jälkeen, ja hallituksen huomio menee muuhun kuin normaaliin työskentelyyn ja lain toteutumisen valvomiseen”, hän totesi.

Khalidin mukaan vangitun Ibrahimin molemmat vanhemmat ovat muslimeja.

”On hyvä, että Meriamin perhe on vienyt asian oikeuteen. Tapaus käsitellään aluksi ensimmäisen asteen oikeudessa, ja tämä voi viedä yli kaksi vuotta. Sen jälkeen tapaus käsitellään hovioikeudessa ja lopulta korkeimmassa oikeudessa. Vielä tämän jälkeen tapaus voidaan viedä perustuslailliseen oikeuteen, Khalid avaa maansa oikeuskäytäntöä.

Tapauksen saama huomio yllätti

Uskonnolliset johtajat painottivat Washingtonissa, että Ibrahimin kohtalosta ovat huolissaan kaikki uskontokunnat. Johtajat totesivat pelkäävänsä, että tapaus on omiaan lisäämään epäluuloa kristittyjen ja muslimien välille.

Maowia Khalid myönsi hämmästelevänsä sitä, kuinka paljon Meriam Ibrahimin tilanne on saanut kansainvälistä huomiota.

”Hiljattain Jordaniassa 23-vuotias nainen kääntyi kristitystä islamin uskoon ja hänet tapettiin. Ei mediassa sanottu hänestä sanaakaan”, suurlähettiläs vertasi.

Hän arveli, että Ibrahimin tapauksen saama julkisuus voi nopeuttaa oikeuskäsittelyä.

Neuvottelun päätteeksi sovittiin, että rauhanvälitysverkoston edustajat matkustavat Sudaniin. Suurlähettiläs Khalid lupasi auttaa matkan järjestelyissä ja vaikuttaa siihen, että verkoston jäsenet pääsevät tapaamaan Meriam Ibrahimin mahdollisimman pian.

Verkoston jäsenet pyrkivät järjestämään neuvottelut myös Sudanin viranomaisten ja maan uskonnollisten johtajien kanssa. Eilen perjantaina Ulkomaanapu lupautui kokoamaan kansainvälisistä uskonnollisista johtajista delegaation, joka lähtee neuvottelumatkalle Sudaniin.

Kirkon Ulkomaanavulla on vahva rooli uskonnollisten ja perinteisten johtajien rauhanvälitysverkostossa. Järjestö on viime vuodesta lähtien toiminut verkoston sihteeristönä.

Lisätietoja:

Mohamed Elsanousi, uskonnollisten ja perinteisten johtajien rauhanvälitysverkoston ulkosuhteiden johtaja, puh: +1 317 506 2835 tai
Antti Pentikäinen, toiminnanjohtaja, puh: +358 40 531 3514