Sudanin Lomwon kylässä iloitaan presidentti Ahtisaaren koulusta

Kirkon Ulkomaanavun Sudanin ohjelman johtaja Leo Siliämaa vieraili lokakuun alussa Lomwon kylässä, jonne valmistui koulu presidentti Martti Ahtisaaren 70-vuotissyntymäpäivälahjoituksilla.

Leo Siliämaa kertoo:

"Vierailin Lomwon koululla heti saavuttuani Ikotosiin torstaina 2.10. Oli ilo nähdä kuinka koulu oli täydessä käynnissä vielä iltapäivällä ja alemmat luokat suorastaan pullistelivat uusista koululaisista. Monissa penkeissä istui 4 pientä koululaista rinnakkain! Oppilaiden silmistä paistoi innostus uudesta mahdollisuudesta  oppimiseen."

"Oppilasmäärä oli lisääntynyt heinäkuulta 126 oppilaalla. Oppilaita oli nyt 415. Tyttöjen määrä oli yli kaksinkerstaistunut! Painopiste oli selvästi ensimmäisillä luokilla. P1- P3 luokilla oli 222 poikaa ja 111 tyttöä eli noin 80% oppilaista. Tyttöjen suhteellinen osuus koko oppilasmäärästä  oli noussut 17prosentista jo 30 prosenttiin."

"Palaverissa kyläläisten kanssa paistoi myös orastava ylpeys uudesta koulusta. Ennen hiukan varautuneet kyläläiset olivat nyt hyvin avoimia ja innostuneita kertomaan kylänsä tilanteesta ja toiveistaan. Kävi ilmi, että jotkut oppilaat kävelevät kouluun jopa puolitoista  tuntia suuntaansa. Kaikki ennustivat oppilasmäärän vielä kasvavan huomattavasti."

"Tämä positiivinen kehitys siitä huolimatta, että opettajat tekevät työtä edelleen vapaaehtoispohjalta. Lupauksista huolimatta opettajat eivät ole vielä valtion palkkalistoilla. Koulutoimenvirastossa valittaen todettiin tämän olevan edelleen tilanne muuallakin."