Sri Lankassa tarvitaan apua pitkään

Avun tarve Sri Lankassa tulee jatkumaan kauan, vaikka taistelut hallituksen joukkojen ja tamilitiikereiden välillä ovat tauonneet. Sadattuhannet siviilit ovat välittömän hätäavun tarpeessa, pakolaisleireille virtaa edelleen ihmisiä.

Taisteluita paenneet ovat olleet pitkään ilman riittävää ravintoa ja vaatetusta, huonoissa hygieniaoloissa. Monilla on sekä fyysisiä että psyykkisiä vammoja. Sodan kauhuja kokeneet ja perheistään eroon joutuneet ovat traumatisoituneita.

”Kadotimme pakomatkalla kälyni lapset ja hänen äitinsä. Vaikka olen onnellinen perheeni pelastumisesta, huoli kadonneista sukulaisistani painaa jatkuvasti", kertoo pitkän pakomatkan taittanut Sunthari. Hänen kälynsä menehtyi luotiin heidän paetessaan taistelulinjojen läpi.

Viime kuukausina Sri Lankan pohjoisosissa käytyjä taisteluita pakeni yli 250 000 siviiliä. Pakolaisille osoitetuissa leireissä olot ovat huonot, eivätkä saatavilla olevat palvelut kata kaikkien tarpeita. YK:n arvion mukaan noin neljäsosa leirien alle viisivuotiaista lapsista on aliravittuja.

"Kolme kuukautta sitten puolitoistavuotias tyttäreni painoi noin 14 kiloa. Päästyämme tänne leiriin lääkintätiimi tutki tyttömme ja punnitsi hänet. Lääkäri kertoi minulle, että nyt lapseni painaa enää 9,5 kiloa", Vavuniyan pakolaisleiriin paennut Manjula kertoo.

Pakolaiset joutuvat odottamaan leireissä vielä pitkään, ennen kuin matka takaisin voi alkaa. Kotiinpaluu tulee olemaan monille vaikea. Konfliktissa tuhoutuneita alueita joudutaan rakentamaan kokonaan uudelleen. Ihmiset ovat menettäneet kotiensa lisäksi myös toimeentulonsa ja omaisuutensa.

Apua saatu perille

Kirkon Ulkomaanavun varoilla on tuettu kuuden kenttäkeittiön toimintaa pakolaiskeskuksissa. Keittiöissä tehdään ruokaa 10 000 ihmiselle, asukkaat itse osallistuvat aterioiden valmistukseen.  Sata perhettä on saanut suojan, puhdasta vettä sekä wc:n käyttöönsä. Kouluun on päässyt palaamaan 750 lasta. Lisäksi varoilla on tuettu pienille lapsille sekä raskaana oleville ja imettäville naisille kohdennettuja terveyspalveluja. Terveydenhuollon ja psykososiaalisen tuen tarve on suuri.

Avustustyön lisäksi Kirkon Ulkomaanapu on tukenut hallituksen ja tamilien välistä vuoropuhelua ja jatkaa tätä työtä edelleen.

Ulkomaanavun avustustyö Sri Lankassa tulee jatkumaan pitkään. Tukea tarvitaan jatkossa myös jälleenrakennukseen.

Taisteluita paenneet tarvitsevat nyt kaiken mahdollisen avun. Auta lahjoittamalla Ulkomaanavun katastrofirahastoon, SAMPO 800018-223340, lyhytviite 1070.

> Lahjoita verkossa

Lisätietoja:
Humanitaarisen avun yksikön päällikkö Jouni Hemberg, puh. 050 325 9579
Humanitaarisen avun koordinaattori Anu Riikonen, puh. 0400 583 386