Sri Lankan humanitaarisesta kriisistä katastrofi

Siviilien tilanne Sri Lankan pohjoisosissa on yltänyt katastrofin mittasuhteisiin. Yli 100 000 ihmistä pääsi pakenemaan taistelualueilta viime viikolla, mutta kymmenettuhannet siviilit ovat edelleen loukussa taisteluiden keskellä. Pakoon päässeet on majoitettu väliaikaisiin, jo täynnä oleviin leireihin, joissa olot ovat erittäin huonot. Humanitaarinen kriisi alueella pahenee ja avun tarve kasvaa jatkuvasti.

”Leireille saapuvat pakolaiset ovat janoisia, nälkäisiä ja uuvuksissa. He tulevat äärimmäisen vaikeista oloista ja kärsivät sairauksista, aliravitsemuksesta ja henkisistä traumoista. Monet ihmisistä ovat eläneet paossa pitkän aikaa, eikä heillä ole mukanaan muuta omaisuutta kuin päällä olevat vaatteiden riekaleet”, kertoo tilannetta seuraava humanitaarisen avun koordinaattori Anu Riikonen.

Siviilit kärsivät

Sri Lankan hallituksen ja tamilien poliittisen ääriryhmän välisissä taisteluissa on kuollut ja haavoittunut tuhansia siviilejä. Sadattuhannet ovat joutuneet jättämään kotinsa, menettäen samalla omaisuutensa ja toimeentulonsa. Konflikti on ajanut ahtaalle myös ne, jotka vihdoin olivat päässeet jaloilleen tsunamin jälkeen. Eniten konfliktista kärsivät jo ennestään heikossa asemassa olevat. Suurin osa pakolaisista on naisia, lapsia ja vanhuksia.

”Siviilien tilanne on äärimmäisen vaikea. Sri Lankan hallitusta on painostettava siviilien saamiseksi pois taistelualueilta. Lisäksi pakenevien vastaanottamiseen ja tukemiseen on saatava lisää kansainvälistä apua. Vetoamme tuen saamiseksi Sri Lankan taisteluiden siviiliuhreille”, sanoo Ulkomaanavun toiminnanjohtaja Antti Pentikäinen.

Apuasi tarvitaan

Ulkomaanapu myönsi maaliskuussa katastrofirahastostaan 50 000 euroa Sri Lankaan. Käynnissä oleva avustustyö sisältää ruoka-apua, vesihuoltoa, suojien rakentamista, lääkkeitä ja psykososiaalista tukea traumatisoituneille. Leireissä tarvitaan kipeästi lisää myös terveydenhuoltopalveluja sekä hätäkouluja.

Kirkon Ulkomaanapu on tukenut Sri Lankassa tsunamin ja konfliktin takia kotinsa menettäneitä perheitä vuodesta 2005 saakka.

Avun tarve tulee jatkumaan pitkään. Pakolaiset joutuvat odottamaan leireissä arviolta kuukausia, jopa vuosia ennen kuin pystyvät palaamaan kotiseuduillensa. Tällä hetkellä tarvitaan rahaa erityisesti uusille pakolaisille tarkoitettujen suojien, käymälöiden ja vesihuollon rakentamiseen sekä hygieniapakkauksiin, vaatteisiin ja ruokaan. Myös psykososiaalisen tuen tarve on valtava.

Sri Lankan sisäisiä pakolaisia voi auttaa lahjoittamalla Ulkomaanavun katastrofirahastoon, SAMPO 800018-223340, lyhytviite 1070.
> Lahjoita verkossa

Lisätietoja:
Humanitaarisen avun yksikön päällikkö Jouni Hemberg, puh. 050 325 9579
Humanitaarisen avun koordinaattori Anu Riikonen, puh. 0400 583 386