Sosiaalinen sirkus saa syyrialaisnuoret unohtamaan rankan arjen pakolaisleirillä

image

”Sirkusta tehdessä saimme nuoret nauramaan, itkemään ja välittämään toisistaan. Välillä leikeissä näkyivät sodan traumat ja väkivalta”, suomalaisen Sirkusyhdistys Magentan ohjaaja Topi Hurtig kertoo.Kirkon Ulkomaanapu lähetti neljä sosiaalisen sirkuksen ohjaajaa Jordaniaan Za’atrin pakolaisleirille maaliskuun lopulla. Sosiaalisella sirkuksella pyritään tukemaan pakolaisten hyvinvointia ja estämään väkivaltaa ja radikalisoitumista.

Kirkon Ulkomaanavun humanitaarinen ohjelma on kohdistettu erityisesti nuorten syyrialaismiesten ja -naisten hyvinvoinnin edistämiseen. Pakolaisleireillä nuoret aikuiset, 15-24 – vuotiaat, jäävät usein vaille huomiota. Turhautuminen ja järkevän tekemisen puute voi ilmetä monin tavoin, kuten väkivallan purkauksina.

”Sirkuksessa on hassu juttu se, että se vetää nopeasti mukaansa. Niin, että arki unohtuu”, Hurtig kertoo. Hän palasi Za’atrista kesäkuun alussa.

”Sodan aiheuttamat traumat saattavat näkyä nuorissa lamaantumisena. Tärkeää onkin tarjota heille säännöllisiä, turvallisia ja stimuloivia aktiviteetteja.”

Kulttuurin mukaisesti nuoret miehet ja naiset tekevät harjoituksia eri ryhmissä. Ohjaajat ovat aina samaa sukupuolta ryhmän jäsenten kanssa. Tyttöjen saaminen fyysisiin aktiviteetteihin on kulttuurisesti vaikeampaa. Siksi nuorten naisten teltassa harjoituksia tehdään peitetyin ovin ja ikkunoin.

Pakolaisten olosuhteet leirillä ovat hankalat. Keväällä leirillä oli hyvin kylmä ja satoi. Sitten sirkustelttoihin tuli kesän kuumuus. Aamuisin, ennen oppitunteja teltasta jouduttiin usein poistamaan sadevedet ja sisään lentänyttä hiekkaa.

”Tähän mennessä olemme ohjanneet noin 100 nuorta. Osa miehistä saattoi olla viikon ja sitten kadota. Monet nuoret miehet palaavat leiriltä Syyriaan sotimaan. Silti olen sitä mieltä, että jos yhteen ihmiseen voi vaikuttaa, se on jo paljon.”

Kirkon Ulkomaanapu aloitti sirkuskoulutoiminnan pakolaisleirillä osana isompaa humanitaarista operaatiota, johon kuuluu lukutaito- ja käytännöntaitojen opetusta sekä fyysisiä aktiviteetteja.

Ulkoministeriö on tukenut humanitaarista operaatiota 650 000 eurolla.

Lisätiedot, kuvat ja haastattelupyynnöt:
Kirkon Ulkomaanavun tiedottaja Eeva Suhonen, puh. 0400 103 286

Auta syyrilaispakolaisia

Tilaa uutiskirje