Somalian rauhantyölle merkittävä tunnustus

image

Kirkon Ulkomaanavun työntekijä Mahdi Abdile palkittiin tänään Suomen kristillisen rauhanliikkeen (SKR) rauhanpalkinnolla työstään Somalian rauhanprosessissa. 
– Mahdin palkitsemiseen on kolme syytä: hän on toiminut rauhanvälittäjänä Suomessa ja Somaliassa sekä myös tutkinut rauhaa, summasi palkinnon luovuttanut Timo Virtala SKR:stä.

– Rauha on tärkeää koko yhteiskunnan kannalta. Synnyin itse maahan, joka on ollut lähes 20 vuotta kaaoksen vallassa. Suomeen tultuani sain ne mahdollisuudet, jotka halusin ja Kirkon Ulkomaanavussa työskennellessäni olen päässyt rakentamaan yhteistyötä eri uskontojen välillä, Abdile kertoi.

– Somaliassa tehdään hyvää työtä vaikeissa olosuhteissa. Rauhanprosessia viedään eteenpäin puhumalla kaikkien osapuolten kanssa – koulutuksin, kokouksin ja kampanjoin, hän jatkoi.

Kansanedustaja Pekka Haavisto kiitti tilaisuudessa Ulkomaanapua oivalluksesta hyödyntää Suomessa asuvien somalialaisten osaamista alueella tehtävässä rauhantyössä.

– Rauhanprosesseissa määritetään usein ne tahot, joiden kanssa halutaan tehdä työtä ja pohditaan vasta sitten, mitä tehdä hankaliksi koetuille osapuolille. Tämän sijasta olisi tärkeää nähdä kokonaistilanne ja toimia yhteistyössä kaikkien kanssa. Mahdi on tehnyt juuri näin, hän käy dialogia jokaisen tahon kanssa, Haavisto sanoi.

– Rauhantekijäksi voi syntyä, mutta ennen kaikkea sellaiseksi kasvetaan. Rauha tarvitsee tukea, varsinkin silloin kun sen rakentaminen on vielä kesken. Mahdin saama palkinto on suuri ylpeydenaihe Kirkon Ulkomaanavulle. Toiveenamme on, että ne jotka haluavat Somaliassa elää, voivat jonain päivänä palata sinne turvallisin mielin, totesi Ulkomaanavun toiminnanjohtaja Antti Pentikäinen.

Mahdi Abdile työskentelee Ulkomaanavussa asiantuntijana. Hän on edistänyt Afrikan sarven uskonnollisten johtajien rauhanhanketta ja toiminut Suomessa somaliverkostossa sekä Somaliliitossa. Mogadishussa vuonna 1970 syntynyt Abdile tuli turvapaikanhakijana Suomeen vuonna 1990. Hän on opiskellut valtiotieteitä ja erityisesti rauhantutkimusta Helsingissä ja Lontoossa.

SKR:n rauhanpalkinto on jaettu vuodesta 1982 lähtien. Palkinto on myönnetty tähän mennessä 27:lle rauhaa ja oikeudenmukaisuutta edistäneelle henkilölle ja yhteisölle.

Haastattelu- ja kuvapyynnöt:
Tiedottaja Pauliina Saares, puh. (09) 1802 469 tai 050 4432 170