Safari-leirillä nuoret keksivät ratkaisuja rasismin poistamiseksi Helsingistä

Kirkon Ulkomaanapu on mukana yhteiskunnallisen vaikuttamisen intensiivisellä Safari-kesäleirillä kesäkuussa. Viisipäiväisen leirin aikana 14–20-vuotiaat nuoret kehittävät yhdessä ratkaisuja yhteiskunnallisiin ongelmiin. Leiri pidetään 8.-12.6.2015 Helsingissä tukikohtanaan Helsingin yliopiston kampus keskustassa. Safari-leirin järjestää ajatushautomo Avanto Helsinki. Kirkon Ulkomaanapu on yksi pääyhteistyökumppaneista.

Tämän vuoden Safari-leirillä käsitellään nuorten kokemaa rasismia Helsingissä. Nuorten kokemukset jäävät usein kuulematta, mikä pahimmillaan johtaa suuttumukseen ja pettymykseen yhteiskuntaa kohtaan. Safari-leirillä nuorille annetaan ääni ja heiltä kysytään, kuinka etniseen alkuperään tai uskontoon liittyvää rasismia ja syrjintää voidaan vähentää Helsingistä. Safarilla ratkaisujen kehittäjinä eivät ole akatemiaprofessorit tai virkamiehet vaan nuoret itse.

Nuorisoasiainkeskuksen ja Kirkon Ulkomaanavun yhteisprojektissa käsitellään julkista keskustelua rasismista ja syrjivistä käytännöistä nuorten henkilökohtaisten kokemusten kautta. Yhteistyöllä halutaan tuoda nuorten ääni ja näkökulma esille valtaväestön määrittelemään keskusteluun rasismista ja radikalismista. Nuorten kokemustiedon avulla kehitetään päätöksenteon tueksi työkaluja, jotka auttavat päättäjiä ymmärtämään nuorten todellisuutta. Safari-leirillä kehitettyjen menetelmien avulla pureudutaan siihen, millaisilla ratkaisuilla nuoret korjaisivat rasismista käytävää keskustelua sekä syrjiviä rakenteita ja käytäntöjä.

Leirillä nuoret tapaavat uusia, mielenkiintoisia ihmisiä, havainnoivat yhteiskunnallisia ongelmien näkymistä omassa elämässään ja kaupungissa ja saavat kivaa ja hyödyllistä kesätekemistä. Vuoden 2015 leiri keskittyy rasismin lisäksi muun muassa kaupunkiympäristön kehittämiseen ja muuttuvaan mediaan.

Kutsu toimittajille

Toimittajat ovat tervetulleita Safari-leirille. Leiri huipentuu perjantaina 12.6. klo 15.30 info- ja näyttelytila Laiturissa (Narinkka 2 Kamppi, Helsinki), kun nuoret esittävät ratkaisuja siihen, miten rasismia poistetaan Helsingistä. Ryhmien työskentelyä voi tulla seuraamaan myös muina päivinä.
Mikäli haluat tulla paikalle, ota yhteyttä Antti Tarvaiseen.

Lisätietoja:
Safari-leirin kotisivut www.safarimatka.fi

Antti Tarvainen, perustaja
Avanto Helsinki
p. 040 825 5066
antti@avantohelsinki.fi

Samuli Liuskari, verkkotoimittaja
Helsingin kaupungin nuorisoasiainkeskus
p. 040 162 5172
samuli.liuskari@hel.fi

Milla Perukangas, projektikoordinaattori
Kirkon Ulkomaanapu
p. 040 660 1990
milla.perukangas@kirkonulkomaanapu.fi