Saamme muutosta aikaan

Kun aloitimme työt, ihmiset eivät halunneet avata oviaan meille. Nyt he kutsuvat meitä koteihinsa."

Diaconía on Perun pienen luterilaisen kirkon yhteydessä toimiva kehitysyhteistyöjärjestö, joka on jo vuosia parantanut Andien vuoristossa alkuperäisväestön elinoloja.

Kirkon Ulkomaanavun ja Yhteisvastuukeräyksen kutsumana Suomessa parhaillaan vieraileva Máximo Contreras on ollut Diaconían palveluksessa jo vuodesta 1987 eli tasan kaksikymmentä vuotta.

Tänä aikana on kehitetty kaksikielistä opetusta ja lukutaitoa, parannettu veden saatavuutta ja ruoantuotantoa sekä edistetty ekologisia viljelymenetelmiä ja perinteisten kasvien käyttöä. Järjestö myös tukee ihmisiä arjen asioissa ja oikeuksiensa puolustamisessa, esimerkiksi heille kuuluvien peruspalvelujen vaatimisessa. Monin paikoin se on syrjityn intiaaniväestön ainoa puolestapuhuja.

Perheväkivallan kierre poikki

Yhteisvastuukeräyksen tuotolla Diaconía käynnistää tänä vuonna aivan uudenlaisen kehityshankkeen, joka pyrkii katkaisemaan perheväkivallan kierteen. Perheväkivalta on ongelma, joka juontaa juurensa väkivaltaiseen siirtomaahistoriaan sekä perinteisen kulttuuriin, jossa naisten ja lasten asema on alistettu.

"Kukaan ei ole ollut kiinnostunut tästä ongelmasta. Paljon väkivaltaa nähtyään ihmiset tottuvat ja passivoituvat. Mutta olemme huomanneet, että kun ihmisiä herätellään, he alkavat toimia."

"Ihmiset ovat jo nyt erittäin kiinnostuneita uudesta hankkeesta, joka pyrkii edistämään perheiden henkistä hyvinvointia. Meille on jo tullut kyselyitä naapurikuntia myöten. Uskon, että saamme tässäkin asiassa muutosta aikaan", Contreras sanoo.

Yhteisöllinen mielenterveys -hankkeen osalta tehdään yhteistyötä mm. terveyskeskusten ja koulujen kanssa. Ihmisiä tavoitetaan myös radiokampanjoilla. Paikallisia radiokanavia kun kuunnellaan vuoristossa ahkerasti.

"Tavoitteena on harmoninen perhe-elämä. Ja toivomme kaikkien vanhempien alkavan ymmärtää, että lapsia pitää pitää hyvänä kuin pieniä taimia", Contreras kuvailee.

Työnsä takia Máximo Contreras ei ole muutamaan vuoteen saanut olla oman perheensä parissa kuin loma-aikaan. Kun Diaconía aloitti työt Huamaliesin alueella, jossa myös Yhteisvastuuhanke toteutetaan, Contreras muutti pieneen vuoristokaupunki Llataan.

Kaksi vanhempaa poikaa opiskelee nyt Perun pääkaupungissa Limassa ja vaimo ja nuorin poika asuvat päivän matkan päässä Huarazin kaupungissa.

"Kun palaan Suomesta, Perussa on koulujen loma-aika ja aioin ottaa nuorimmaisen asumaan joksikin aikaa luokseni", Contreras sanoo.

"Matka Suomeen on kuin haave, joka on toteutunut. En ole koskaan käynyt Perun ulkopuolella. Tästä riittää paljon kerrottavaa perheelle ja työtovereille", Contreras hymyilee.

Teksti ja kuva: Ulla Hottinen

Lue lisää: Yhteisvastuu 2007