”Raha on parhaassa käytössä naisten käsissä” – Naisten Pankille 300 000 euron suurlahjoitus naisten yritystoiminnan kehittämiseen Afrikassa

Naisten Pankki on saanut 300 000 euron suurlahjoituksen yksityislahjoittajalta naisten yritystoiminnan tukemiseen Naisten Pankin hankkeissa Afrikassa. Kyse on Naisten Pankin historian merkittävimmästä suurlahjoituksesta.

”Lahjoituksen käyttötarkoituksena on edistää paikallisen toimeentulon edellytyksiä Afrikan maissa erityisesti naisyrittäjien tukemisella”, nimettömänä pysyttelevä suurlahjoittaja sanoo. Hän toivoo lahjoituksen edesauttavan sitä, että ihmisten ei tarvitsisi muuttaa asuinsijoiltaan toimeentulon puutteen takia. Lahjoittajan mukaan raha on parhaassa käytössä juuri naisten käsissä.

Naisten Pankin hankebudjetti on kokoluokaltaan 1,6 M€, joten lahjoituksen merkitys on huomattava.

Lahjoitus käytetään Ugandassa ensi vuonna alkavaan hankkeeseen, joka antaa mahdollisuuksia pakolaisnaisille ja pakolaisia vastaanottavien yhteisöjen naisille. Työtä tehdään Kamwengen alueella Ugandan länsiosassa.

Naisten johtamien laina- ja säästöryhmien naisille tarjotaan yrittäjyyskoulutusta sekä kannustetaan jo rekisteröityjä ryhmiä yhdistymään naisten johtamiksi osuuskunniksi, joiden avulla luodaan kestävämpää toimeentuloa. Lisäksi kasvatetaan osallisuutta maaseudun naisten taloutta tukeviin ympäristötoimiin. Naisten Pankin työ edistää myös naisten osallistumista poliittiseen päätöksentekoon ja paikallistason johtamiseen. Tästä on lupaavia tuloksia aiempien vuosien ajalta. Miesten ja poikien roolia sukupuolten tasa-arvon toteutumisessa tuetaan.

Naisten Pankki on toiminut Ugandassa perustamisvuodestaan 2007 alkaen. Työn parissa on ollut lähes 14 000 ihmistä. Suurlahjoittajan tukeman hankkeen piirissä on vuosien 2020-2022 aikana 5000 naista perheineen.

”Olemme valtavan iloisia ja kiitollisia tästä suuresta luottamuksen osoituksesta Naisten Pankin työlle. Tuki naiselle vaikuttaa tehokkaasti koko perheen ja yhteisön toimeentuloon. Lahjoittajan toive käyttötarkoituksesta sopii hyvin toiminta-ajatukseemme. Nimenomaan naiset ovat niitä, jotka pistävät tuulemaan”, Naisten Pankin ohjausryhmän puheenjohtaja Anni Vepsäläinen sanoo.

Naisten Pankin tavoitteena on tukea kehitysmaiden naisia vaikuttavalla, ammattimaisella ja pitkäkestoisella tavalla. Se on 12 toimintavuotensa aikana kerännyt yhteensä yli 15 miljoonaa euroa.

Vuonna 2007 perustettu Naisten Pankki kerää varoja kehitysmaiden naisten yrittäjyyden ja omaehtoisen toimeentulon tukemiseen. Naisten Pankin hankkeet toteuttaa Kirkon Ulkomaanapu yhdessä paikallisten kumppaniensa kanssa.

Lisätietoja:
Naisten Pankin ohjausryhmän puheenjohtaja Anni Vepsäläinen, anni.vepsalainen(a)messukeskus.com, p. 0400 400074, yhteyspäällikkö Jenni Lähteenmäki, jenni.lahteenmaki(a)kua.fi, p. 040 670 4491

naistenpankki.fi