Presidentti Martti Ahtisaari KUAn 60-vuotisjuhlassa

Presidentti Martti Ahtisaaren mukaan kehitysyhteistyö ei saa olla ensisijaisesti suomalaisen osaamisen viemistä. "Ammattilaisen erottaa siitä, osaako hän antaa pääosan niille, joiden elämään pyritään vaikuttamaan", presidentti Ahtisaari totesi Kirkon Ulkomaanavun 60-vuotisjuhlissa sunnuntaina Helsingissä.

Samalla hän muistutti, että köyhyyden vähentämisen tulee olla kehitysyhteistyön tärkein tavoite. Ahtisaari otti tällä kantaa kehitysyhteistyöministeri Paavo Väyrysen aiemmin esittämiin tarkistustarpeisiin Suomen kehityspoliittisessa linjassa. Väyrynen on esittänyt, että painopisteen pitäisi olla enemmän ilmastonmuutoksen torjumisessa ja suomalaisen osaamisen viemisessä.

"Äärimmäisen köyhyyden vähentämisen tavoite on säilytettävä itseisarvona sinällään eikä sitä tule alistaa jollekin muulle enemmän omista tarpeistamme nousevalle tavoitteelle. Pidän sitä olennaisena sekä ihmisyytemme että viimekädessä globaalin vakauden ja turvallisuuden perustalla olevan yhteisen arvopohjan kannalta", Ahtisaari sanoi.

"On edelleen vaarana, että kansainvälisissä neuvotteluissa ja ratkaisuissa, jotka koskevat turvallisuuspolitiikkaa, maahanmuuttopolitiikkaa, kauppapolitiikkaa tai ympäristöpolitiikkaa, meidän omat tavoitteemme painavat enemmän sen sijaan, että olisimme valmiita tarkastelemaan niitä yhteisen köyhyydenvähentämistavoitteen näkökulmasta."