Presidentti Halonen ja arkkipiispa Paarma peräänkuuluttivat vastuuta maailman nälästä

Nälästä ja poliittisesta tahdosta keskustelivat tasavallan presidentti Tarja Halonen, arkkipiispa Jukka Paarma sekä afganistanilainen ihmisoikeusaktivisti valt.maist. Hamed Shafae Normand.

Samana päivänä presidentti Haloselle oli myönnetty Grameen Foundationin Humanitarian Awards 2004 -palkinto köyhyyden vähentämisestä.

"Muiden köyhyys ja nälkä on myös suomalaisten asia", presidentti Halonen sanoi.

Halonen korosti sitoutumista YK:n köyhyyden vähentämisen tavoitteisiin. Hän totesi presidenttinä tekevänsä parhaansa näiden tavoitteiden puolesta ja kannustavansa hallitusta ja eduskuntaa toimimaan samoin. Presidentin mukaan myös kehitysyhteistyömäärärahoja tulee kasvattaa.

Hamed Shafae Normandin mukaan suurin ongelma maailmassa on köyhyys ja tietämättömyys. "Olemme vielä kaukana sivistyneestä ihmiskunnasta, jossa köyhyys, epäoikeudenmukaisuus, ihmisoikeuksien rikkomukset, turvattomuus, rasismi ja terrorismi ovat jääneet taakse."

Paarma pyysi seurakuntia avaamaan keskustelun

Arkkipiispa Jukka Paarma vetosi Suomen evankelisluterilaisen kirkon jäseniin ja työntekijöihin sekä kaikkiin Suomessa asuviin.

"Pyydän kaikkia seurakuntia avaamaan ovensa keskustelulle maailmalla vallitsevasta hädästä ja siitä, mitä itse voisimme tehdä. Kutsukaa mukaan paikkakuntanne poliittisia vaikuttajia, talouselämää ja maahanmuuttajia ja etsikää yhdessä ratkaisuja", arkkipiispa Paarma sanoi.

"Suomen evankelisluterilainen kirkko on valmis uuteen kumppanuuteen niiden kanssa, jotka ovat nyt heikommassa asemassa. Olemme valmiita tekemään työtä yhdessä heidän kanssaan, jotta tämä maailma olisi meille jokaiselle parempi paikka elää."

Runsasväkisen tilaisuuden yleisökysymykset käsittelivät niin pienten kansojen oikeuksia, köyhyyden naisistumista, investointien siirtämistä kehittyviin maihin kuin maailman kauppajärjestön WTO:n lakkauttamista.

Kirkon Ulkomaanavun ja Suomen Kuvalehden järjestämä keskustelusarja jatkuu rauhan, tasa-arvon, kodittomuuden ja sorron teemoilla. Keskustelut järjestetään Helsingin, Kuopion, Espoon ja Oulun tuomiokirkoissa 2004-2005. Seuraava tilaisuus on Helsingin Tuomiokirkossa 18.11. 2004. (KUA, Ulla Hottinen/KT 9.9.2004)

Lisätietoja:
Kirkon Ulkomaanavun vaikuttamistoiminnan koordinaattori Timo Frilander, puh. (09) 1802 373 ja www.kirkonulkomaanapu.fi
Digikuvia tilaisuudesta voi pyytää Aija Lintulalta, puh. (09) 1802 391. Arkkipiispa Jukka Paarman puheenvuoro on kokonaisuudessaan verkkosivuilla http://www.evl.fi/uutiset presidentti Tarja Halosen puheenvuoro löytyy osoitteesta www.tpk.fi kohdasta puheet ja haastattelut.