Presidentti Ahtisaari evästi nuoria kansanedustajia

image

Kirkon Ulkomaanapu järjesti tiistaina 16.10. nuorille kansanedustajille tapaamisen presidentti Martti Ahtisaaren kanssa. Se oli jatkoa kesäkuun tapaamiselle, jossa pohdittiin kehitysmaiden nuorten yhteiskunnalliseen osallisuuteen ja toimeentuloon liittyviä kysymyksiä.

Kansanedustajat pohtivat presidentti Ahtisaaren kanssa, mitä nuorten aseman parantamiseksi voitaisiin tehdä globaalisti ja miksi kehitysmaiden nuorten tilanteeseen pitää kiinnittää huomiota myös Suomessa. Presidentti Ahtisaari oli ensimmäisiä, jotka nostivat kehitysmaiden nuoret myös suomalaiseen keskusteluun.

– Koulutus on ihmisoikeus ja keskeistä nuorten aseman parantamisessa ja tasa-arvoisten yhteiskuntien rakentamissa, presidentti Ahtisaari painotti. Hän myös totesi, että ulkomailla opiskelleet nuoret ovat muutosvoima monissa kehitysmaissa. Tästä Kiina on hyvä esimerkki.

Keskustelussa nousivat esiin keskeiset kansainväliset prosessit ja foorumit, joilla nuorten oikeuksia käsitellään tai pitäisi käsitellä, ja ne väylät ja kanavat, joilla suomalaisten kansanedustajien on mahdollista vaikuttaa näihin. Keskustelu polveili YK:n Turvallisuusneuvostosta muihin ryhmiin, joita on mahdollisuus koota hyvien asioiden ympärille.

Presidentti Ahtisaari rohkaisi kansanedustajia kansainväliseen vaikuttamiseen.
– Pienenkin maan edustajaa kuunnellaan, jos on painavaa sanottavaa. Henkilökohtaisilla suhteilla on paljon merkitystä. Tärkeintä eri kulttuurien edustajien kanssa toimimisessa on kohdella ihmisiä kunnioittavasti.

Presidentti jakoi kansanedustajille käytännön esimerkkejä omalta vaikuttajauraltaan. Hän myös kehotti kansanedustajia markkinoimaan pohjoismaista tasa-arvoista hyvinvointivaltiota maailmalla.

Kansanedustajista keskusteluun osallistuivat Ville Vähämäki (ps), Tuomo Puumala (kesk), Heikki Autto (kok), Sofia Vikman (kok), Sari Palm (kd), Jani Toivola (vihr.), Kristiina Salonen (sdp), Aino-Kaisa Pekonen (vas.), Ulla-Maj Wideroos (rkp) ja Emma Hannonen (Sanni Grahn-Laasosen avustaja kok).

Lisätietoja: Kirkon Ulkomaanavun vaikuttamistyön johtaja Aaro Rytkönen, puh. 050 301 8479

Tilaa Kirkon Ulkomaanavun uutiskirje