Polttoainekriisi vaikeuttaa tilannetta maanjäristyksestä toipuvassa Nepalissa

Avustustarvikkeita jaettiin Nepalissa toukokuun alussa. Polttoainekriisi vaikeuttaa nyt erityisesti syrjäseuduille pääsemistä. Kuva: Antti Helin

Nepalia koettelee polttoainekriisi. Bensaa ja kaasua jonotetaan jopa kilometrin pituisissa jonoissa, kertoo Ulkomaanavun tiedottaja Ulla Kärki Kathmandusta.

Huhtikuussa tapahtuneen maanjäristyksen jälkeen käynnistyneet jälleenrakennustyöt ovat käytännössä pysähtyneet polttoainepulan takia.

”Avustusjärjestöt yrittävät jakaa saamaansa polttoainetta keskenään, jotta ne voisivat jatkaa työtään.  Mahdollisuudet päästä syrjäseuduille ovat hankaloituneet entisestään”, Kärki kertoo.

Polttoainekriisin taustalla ovat poliittiset syyt. Intia sekä osa Nepalin etnisistä vähemmistöistä ei hyväksy Nepalin syyskuussa allekirjoitettua uutta perustuslakia. Uutta perustuslakia vastaan on protestoitu erityisesti Nepalin ja Intian rajalla, mikä on merkittävästi vaikeuttanut öljy- ja kaasutoimituksia Nepaliin. Kaasun ja öljyn lisäksi Nepalissa alkaa olla pulaa myös lääkkeistä.

Huhti- ja toukokuussa tapahtuneissa maanjäristyksissä kuoli lähes 9000 ihmistä. Yli 600 000 rakennusta tuhoutui.

Ulkomaanavun tiedottaja Ulla Kärki on valokuvaajan kanssa Nepalissa 4.-13.11. Hänet tavoittaa numerosta +35850 5767 948.