Piispa Huovinen: Yhden ihmisen kärsimys on yhden maailman romahdus

"Mitä nyt on tapahtunut, selviää varmasti kaikessa kauheudessaan ja syvyydessään pitkän ajan jälkeen."

Piispa Huovinen ja rovasti Simo Huhta olivat Phuketissa tiistaista lähtien keskustelemassa ja tukemassa suomalaisia tulvakatastrofin kokeneita. Huovinen ja Huhta olivat olleet matkalla lomalle Phuketiin tapaninpäivänä katastrofin aikaan, mutta joutuivat aluksi laskeutumaan Bangkokiin.

Piispa sanoi katastrofin nostaneen mieliin kysymyksen, miksi kaiken Luoja sallii luonnon kohdella ihmisiä näin. "Me olemme vain voineet olla hiljaa ja seistä ihmisten rinnalla, itkeä silmillämme ja sydämellämme. Rukouskin on tällaisessa tilanteessa kuihtunut huulille ja sydämet ovat vain huutaneet 'Herra, älä jätä meitä'."

Piispa ja papit tapasivat suomalaisia Phuketissa kokoamiskeskuksessa, sairaaloissa ja lentokentällä. "Paljon oli sellaisia ihmisiä, jotka eivät edes osanneet sanoa, onko oikein olla onnellinen selviytymisestä, kun oli nähnyt niin kauheita asioita. Paljon oli pahoin loukkaantuneita ihmisiä ja sellaisia, jotka olivat menettäneet kaiken. Raskainta oli katsoa orpoja lapsia, joille esimerkiksi matkatoimistojen virkailijat toimivat keinoemoina."

Piispan mukaan osa katastrofin uhreista oli niin järkyttyneitä, että he vain istuivat hiljaa katsellen eteensä, toiset rohkenivat puhua enemmän. "Puheet ovat olleet aika vähissä. Usein on täytynyt vain sanoa, että rukoilen puolestasi."

"Monilla oli tarve käydä läpi tapahtunutta. He kertasivat tapahtumia moneen otteeseen myös keskenään", sanoi Simo Huhta. "Keskinäinen solidaarisuus ja auttamisen halu oli kova, vähän 'kaveria ei jätetä' -tyyliin." Huovisen mukaan myös thaimaalaisten alttius auttaa vieraita turisteja oli pysäyttävää. "Joku oli antanut paidan päältään loukkaantuneelle tai joku oli juossut turvaan suomalainen lapsi sylissään."

Kaikki tekivät mitä ikinä voivat

Huovinen ja Huhta toimivat Phuketissa yhdessä Suomen Lähetysseuran työntekijöiden, pastori Jukka Helteen ja pastori Suvimarja Rannankari-Norjasen kanssa, jotka työskentelevät tavallisesti Bangkokissa. "He olivat korvaamaton kärkijoukko, jotka thai-kielen taitoisina pystyivät auttamaan paljon."

Huhta alleviivasi sitä, että kaikki suomalaiset työntekijät tekivät Phuketissa mitä ikinä voivat. "Finnairin henkilöstö, matkatoimistojen väki, suurlähetystön edustajat, Suomen Lähetysseuran edustajat, kaikki toimivat kuin ihminen vain voi sellaisessa tilanteessa toimia. Siksi joihinkin kohdistettu kritiikki tuntuu välillä kohtuuttomalta. Kymmeniä kertoja näimme esimerkiksi, miten nuoret oppaat pitivät orvoiksi jääneitä lapsia sylissään."

Huovinen muistutti myös siitä, että suomalaisten raastavan ja lohduttoman hädän lisäksi paikallisten ihmisten kohtalot ja edellytykset heidän auttamisekseen tuhoalueilla ovat olennaisesti huonommat. "En aliarvioi kenenkään kärsimystä. Yhdenkin ihmisen kärsimys tai kuolema on yhden maailman romahdus."

Kirkon Ulkomaanavun keräys tuottanut jo miljoona euroa

"Perjantaina puoleenpäivään mennessä Kirkon Ulkomaanavun keräys Aasian katastrofialueiden auttamiseksi oli tuottanut jo noin miljoona euroa", kertoi järjestön toiminnanjohtaja Antti Pentikäinen.

Kirkon Ulkomaanapu laajentaa avustustyötä Indonesiaan. Avun tarve hyökyaaltojen pahasti runtelemassa maassa on valtava. Kuolleita tai kadonneita arvioidaan olevan jo yli 100 000, minkä lisäksi saarilla on evakossa satoja tuhansia ihmisiä. Kirkon Ulkomaanapu keskittyy humanitaariseen apuun Sumatran pohjoisosissa, jotka ovat kärsineet hyökyaalloista pahiten. Ihmisille jaetaan hätäapuna vettä, ruokaa, vaatteita, lääkkeitä, telttoja ja moskiittoverkkoja. Tarvetta on myös pressuista ja hengityssuojaimista. Puhtaan veden saanti on suuri ongelma.

"Hätäapua laajennetaan, kun tiedot ja tarpeet täsmentyvät. Vesi- ja saniteettihuollon kehittäminen tulee olemaan tärkeää, etteivät sairaudet pääsisi leviämään", totesi humanitaarisen avun päällikkö Helena Manninen-Visuri Kirkon Ulkomaanavusta.

Kirkon Ulkomaanapu antaa apua Indonesiaan, Intiaan ja Sri Lankaan kansainvälisen kirkkojen katastrofiavun kattojärjestön ACT:n kautta. Avustustyö toteutetaan yhdessä paikallisten yhteistyökumppanien kanssa. "Paikalliset kumppanimme aloittivat työn samana päivänä kuin katastrofi oli tapahtunut. Olemme vuosia tukeneet katastrofiavun koulutusta alueella, nyt se osoitti arvonsa", Manninen-Visuri kertoi. (KT 1.1.2005 kh)