Kirkon Ulkomaanapu tukee Liberian rajakylien terveydenhuoltoa – pakolaisia tulee Norsunluurannikolta nyt tuhansia päivittäin

Norsunluurannikon kriisi kärjistyi torstaiaamuna entisestään presidentti Laurent Gbagbon ja vaalit voittaneen Alexander Outtaran kannattajien ottaessa yhteen noin 15 kilometrin päässä Liberian rajalta. Kirkon Ulkomaanapu lähetti kolme avustustyöntekijää Liberian ja Norsunluurannikon väliselle rajalle väkivaltaisuuksien alettua. He saapuivat paikalle perjantaina.

Kaksi sairaanhoitokoulutuksen saanutta työntekijää auttaa akuutissa tilanteessa paikallista terveyskeskusta pakolaisten ja paikallisten ihmisten hoitamisessa. Kolmas työntekijä tekee kentällä arviota muuttuneesta tilanteesta ja tarpeista. Kirkon Ulkomaanapu on tukenut Norsunluurannikon pakolaisia Liberiassa katastrofirahastostaan 100 000 eurolla. Lisäksi Ulkoministeriö on myöntänyt Ulkomaanavulle 300 000 euroa.

Vuosia kestäneen tulitauon katkaisseet väkivaltaisuudet laukaisivat välittömän pakolaisaallon Liberiaan. Määrää on vaikea arvioida tarkasti, mutta mahdollisesti jopa 19 000 ihmistä on ylittänyt rajan torstain ja lauantain välillä. Yhteensä pakolaisia on tullut jo noin 70 000.

– Alueen terveyskeskusten toimintakyky on rajulla koetuksella yllättävän tilanteen edessä. Lääkkeet ovat loppumassa. Jopa sidetarpeista ja laastareista on pulaa Buutuon terveyskeskuksessa. Tulijat kärsivät malariasta, ripulista sekä ylähengitystieinfektioista. Joillakin on lisäksi isoja haavoja, joita he ovat saaneet paetessaan väkivaltaisuuksia. Potilailla on myös psykosomaattisia oireita, kertoo Päivi Muma, Kirkon Ulkomaanavun Länsi-Afrikan alue-edustaja Buutuosta.

Ambulanssien vähäisyyden takia Kirkon Ulkomaanapu käyttää tällä hetkellä yhtä ajoneuvoistaan ambulanssina, jolla kuljetetaan vakavimmin sairastuneita sisämaahan sairaalahoitoon. Matka rajalta sairaalaan kestää vähintään neljä tuntia teiden surkean kunnon takia.

– Pakolaisten määrän kasvu asettaa vastaanottavat yhteisöt entistä kestämättömämpään tilanteeseen. Buutuon kaupungissa sekä vesi että ruoka olivat lopussa ruoanjakelun toimimattomuuden ja kaivojen ehtymisen takia. Paikallinen koulu on kiinni, sillä kaikkien tilojen täyttyessä myös sinne on majoitettu pakolaisia. Monet joutuvat kuitenkin yöpymään taivasalla, kertoo Muma.

Ruoan vähyys pakottaa osan Liberiaan saapuneista pakolaisista palaamaan kotimaahansa etsimään ruokaa. Lauantai-aamuna kello seitsemältä rajajoen varrella oli noin kolmekymmentä henkilöä etsimässä lauttakyytiä Norsunluurannikon puolelle. Tilanne pakottaa heidät ottamaan riskin, vaikka silminnäkijöiden mukaan perjantaina Liberian vastaisella rajanylityspaikalla oli ollut aseellinen joukkio, joka oli ampunut rynnäkkökivääreillään ilmaan.

Kirkon Ulkomaanapu osallistuu kriisitilanteen koordinoimiseen paikallisten kumppaniensa välityksellä. Ensi viikolla on odotettavissa toimenpiteitä, joilla pyritään ratkaisemaan muun muassa vesihuoltoon liittyvät akuutit ongelmat. Kirkon Ulkomaanavun paikallinen kumppanijärjestö EQUIP Liberia osallistuu terveyskeskusten ylläpidon lisäksi vesihuollon turvaamiseen.

Poliittiseen tilanteeseen ja sitä kautta pakolaisten virtaan ei nopeaa muutosta ole tuskin odotettavissa. Lauantai-päivällä Tiahplayn rajanylityspisteellä saattoi kuulla yhä jatkuvat taistelun äänet Norsunluurannikon puolelta.

Lisätietoja humanitaarisen avun suunnittelija Merja Luukkanen, p. 0400 583 386.

Kirkon Ulkomaanavun katastrofityötä voit tukea lahjoittamalla, Sampo Pankki 800018-223340. Viite 9865.