Nyt juhlitaan! 18 kuukautta ilman tappoja ja karjavarkauksia

Turkanan ja Pokotin alueen heimot kokoontuivat juhlistamaan 18 väkivallatonta kuukautta tanssien ja laulaen. syyskuun lopussa. kuva: John Bongei
Turkanan ja Pokotin alueen heimot kokoontuivat juhlistamaan 18 väkivallatonta kuukautta tanssien ja laulaen. syyskuun lopussa. kuva: John Bongei

Kaksi heimoa Luoteis-Keniassa vietti hiljattain erityistä juhlaa. Turkana- ja pokot-heimot olivat selvinneet 18 kuukautta ilman yhtään karjavarkautta tai tappoa. Heimot kokoontuivat juhlistamaan merkkipaalua yhdessä kansainvälisenä rauhanpäivänä syyskuun lopussa.

Turkana- ja pokot-heimot ovat taistelleet kuivan ja köyhän Pohjois-Kenian niukoista luonnonvaroista ja tilasta vuosikymmenten ajan. Konfliktin vuoksi moni on menettänyt henkensä, omaisuutta on tuhottu ja samalla alue on köyhtynyt entisestään. Muun Kenian kehitys on ajanut ohi.

Viime vuosien aikana jopa sadat ihmiset ovat menettäneet henkensä taisteluissa maasta ja karjasta. Jatkuvat taistelut ja kuolemat saivat viimein heimojen vanhimmat heräämään neuvottelutarpeeseen.
Nyt puolitoista vuotta kestänyt rauhanaika on Kirkon Ulkomaanavun alueella tekemän rauhantyön tulosta.

”Heimoyhteisöt voivat käydä kauppaa keskenään ja lapset pääsevät kouluun, kun koulut uskalletaan pitää auki”, kuvaa Ulkomaanavun rauhantyön koordinaattori John Bongei.

”Pokot-heimon jäsenet voivat ylittää sillan, jonka kautta he pääsevät lähimmille markkinoille myymään maitoa. Myös turkana-heimon jäsenet voivat ylittää sillan ostaakseen ruokaa ja muita tarvikkeita markkinoilta”, hän jatkaa.

Aiemmin törmäykset sillalla saattoivat johtaa väkivaltaan.

Rauhanpäivän viettoon osallistuivat sekä naiset että entiset soturit.

Rauhanpäivän viettoon osallistuivat sekä naiset että entiset soturit.

Ulkomaanavun rauhantyö alueella alkoi vuonna 2014. Silloin aloitettiin keskustelut kylän vanhimpien ryhmässä, naisten ryhmissä, sotureiden ryhmissä sekä poliitikkojen ja nuorten keskuudessa. Ryhmissä keskusteltiin konfliktin mahdollisista ratkaisuista.

Prosessin aikana Ulkomaanapu selvitti, keillä on todellinen oikeus puhua heimojensa puolesta ja kenen sanaa kuunnellaan. Samalla kartoitettiin, mitkä olivat molempien heimojen ja niiden eri ryhmien vakavimmat huolenaiheet.

Tämän jälkeen kahden heimon edustajat tuotiin yhteen miettimään ratkaisuja pitkään ja raskaaseen konfliktiin. Kun ratkaisuja alettiin saada aikaan, heimojen johtajat esittivät ne itse omissa yhteisöissään ja levittivät tietoa rauhan mahdollisuudesta.

Toistaiseksi työ on tuottanut tulosta. Syyskuun lopussa molemmat heimot tanssivat ja lauloivat yhdessä juhlistaakseen 18 väkivallatonta kuukautta. Urakointi kestävän rauhan saavuttamiseksi kuitenkin jatkuu.

”Pelkoni on, että entiset taistelijat, jotka nyt ovat ystävystyneet keskenään, jäävät toimettomiksi. Silloin he saattavat ajautua takaisin vanhoihin tapoihinsa ja ryhtyä varastelemaan karjaa. Heille olisi pian löydettävä vaihtoehtoisia tapoja saada toimeentulo”, Bongei sanoo.

Kirkon Ulkomaanapu tekee rauhantyötä Keniassa osana ADESOn, African Develpoment Solutions-järjestön, hallinnoimaa REGAL-IR hanketta, jota rahoittaa USAID.