Nobel-palkittu Leymah Gbowee: Rauhanprosessi kaipaa vahvoja naisia

Vuonna 2011 Nobelin rauhanpalkinnon saanut Leymah Gbowee etsi Raamatusta esimerkkejä vahvoista naisista, sekä heidän keinoistaan selvitä. Hänen mielestään naisten täytyy tavoitteita saavuttaakseen toimia ja vaikuttaa itse. Tästä ajatuksesta syntynyt naisten rauhanliike nopeutti Liberian sisällissodan (1999-2003) päättymistä.Gbowee puhui tänään torstaina Kirkkojen Maailmanneuvoston yleiskokouksessa Busanissa Etelä-Koreassa. Kirkon Ulkomaanapu oli kutsunut hänet aikaisin aamulla Suomen aikaa pidettyyn keskustelutilaisuuteen.

”Rauhantyön täytyy lähteä jokaisesta itsestään. Naisten voimauttaminen rauhantekijöiksi vaatii naisten itsetunnon järjestelmällistä kehittämistä”, nobelisti Ghowee sanoi tilaisuudessa.

Gbowee sai sysäyksen työlleen työskennellessään pappien vaimojen kanssa. Vaimojen kokema väkivalta oli Liberiassa hyvin yleistä.

”Kertomukset naisten kokemasta väkivallasta olivat tyrmistyttäviä”, kertoi Gbowee.

Vaimojen ainoa vastaus väkivaltaan oli rukous. Lukemalla Raamattua ja etsittyään sieltä vahvoja naisia, Gbowee pystyi vakuuttamaan vaimot siitä, että väkivaltaa vastaan on mahdollista taistella.

Nobelisti peräänkuuluttaa sitä, että miespapit luopuisivat itsevallastaan. Hän vaatii yhteisöllisyyttä ja yhteisten tavoitteiden saavuttamista, ei vain kapeiden intressien toteutumista.

”Rauha on enemmän kuin vain sotaan puuttumista”, Gbowee totesi.

Keskustelutilaisuudessa oli paikalla myös Ulkomaanavun pitkäaikainen Somalian yhteistyökumppani Halima Ismail Ibrahim.

Hän kertoi, että Somaliassa on mahdotonta saavuttaa johtajan tarvitsemaa arvostusta, ellei henkilöllä ole riittävää uskonnollista osaamista. Tämä pätee myös naisiin. Näin naisjohtajia voi tietyssä mielessä pitää uskonnollisina johtajina.

Ibrahimin mukaan uskonnon tulee tasapainottaa politiikkaa, eikä pyrkiä tulemaan osaksi politiikkaa tai kaappaamaan valtaa.

Etelä-Koreassa järjestetty kokous alkoi 30. lokakuuta ja päättyy 8. marraskuuta. Paikalla oli noin 4000 eri kirkkojen edustajaa ympäri maailmaa. Lisätietoja tilaisuudesta: http://wcc2013.info/en

Yksi Kirkon Ulkomaanavun teemoista on rauha. Rauhantyötä tehdään erityisesti Somaliassa, jossa Ulkomaanapu on toiminut pitkään. Liberiassa Ulkomaanapu tekee sekä humanitaarista että kehitysyhteistyötä. Rauhantyö on sisällytetty Ulkomaanavun kaikkeen toimintaan noin 30 eri maassa.

Lisätietoja kokouksesta:

Jussi Ojala, johtava rauhantyön asiantuntija, puh. 050 352 6536
Aaro Rytkönen, vaikuttamistyön johtaja, puh. 050 301 8479

Sähköpostit ovat muotoa etunimi.sukunimi@kirkonulkomaanapu.fi