Nepalin hallitus haluaa Kirkon Ulkomaanavulta lisää kouluja

Narayanin väliaikaisen koulun runko ja katto olivat valmiina toukokuun lopussa Nepalissa. Kuva: Johanna Kurki.
Narayanin väliaikaisen koulun runko ja katto olivat valmiina toukokuun lopussa Nepalissa. Kuva: Johanna Kurki.

Nepalin vahinkoalueiden koulut avasivat tänään ja eilen ovensa ensi kertaa sitten maanjäristysten. Kirkon Ulkomaanavun nopeus ja aikaansaavuus kouluavun toimituksessa on pantu nyt laajasti merkille. Nepalin opetusministeriö haluaisi Ulkomaanavun rakentavan maassa puolet enemmän väliaikaiskouluja kuin mihin Ulkomaanapu on sitoutunut. Loppuviikosta avautuu useita uusia kouluja.

”Paineet kasvattaa 250 koulun lupaus 500 kouluun ovat kovat”, kommentoi erityisopettaja, opetusalan asiantuntija Johanna Kurki Katmandusta.

Hän kertoo, että Ulkomaanavun tehokkuuden salaisuus ovat hyvät yhteistyökumppanit ja kyky saada koko yhteisö mukaan auttamaan itse itseään.

”Yhteytemme ruohonjuuritason toimijoihin ovat erittäin hyvät. Työtapamme edellyttää autettavan yhteisön mukaan saantia avustustyöhön yhteisötyöntekijöiden avulla. Siksikään emme voi rynnätä suin päin rakentamaan enemmän kouluja kuin on luvattu, vaan haluamme ensin viedä jo suunnitellut hankkeet laadukkaasti loppuun.”

Koulujen määrän lisääminen on ennen kaikkea rahakysymys.

”Ulkomaanavulla ei tällä hetkellä ole varoja rakentaa yhtään useampaa koulua kuin on luvattu. Pidämme nykyisistä sitoumuksista ja lupauksista kiinni. Jos keräysvaroja saadaan lisää, voidaan koulujen määrää kasvattaa,” sanoo Kirkon Ulkomaanavun humanitaarisen avun päällikkö Eija Alajarva.

Monsuunikausi uhkana rakentamiselle

Väliaikaisten koulurakennusten lisäksi Ulkomaanapu toimittaa kouluille kipeästi tarvittua psykososiaalisen tuen osaamista. Ulkomaanavun asiantuntijana toimivat psykososiaalisen tuen kysymyksissä erityisopettaja Johanna Kurki sekä opetusalan neuvonantaja Minna Peltola. Vesi- ja hygieniahuollon lisäksi kouluille on toimitettu valtava määrä opetus- ja harrastusvälineitä.

Ulkomaanavulle osoitetut koulukohteet sijaitsevat usein kaikkein vaikeapääsyisimmillä seuduilla. Esimerkiksi Thula Durlungin kylään on Katmandusta seitsemän tunnin ajomatka, minkä jälkeen on patikoitava seitsemän tunnin ajan.

”Haasteellisinta on rakennusmateriaalin toimittaminen perille”, toteaa rakennusinsinööri Tuomas Väisänen. Erityisesti Lalitpurissa kouluavun toimituksella on kiire, sillä aikaa toimia ennen monsuunien saapumista on tämä ja ensi viikko. Sen jälkeen tiet muuttuvat kulkukelvottomiksi.

Linkki kuvapankkiin

Lisätietoja paikan päältä:
Johanna Kurki, opetusalan asiantuntija, Kathmandu, p. +977 98037 79747 (tai +881621419330)

Lisätietoja Helsingistä:
Minna Peltola, opetusalan neuvonantaja, p. 040 739 5612
Ulla Kärki, tiedottaja, p. 050 576 79 48

Kirkon Ulkomaanavun keräys Nepalin maanjäristyksen uhreille

Keräystili: Nordea IBAN FI33 1572 3000 5005 04, viitenumero 4022.
Lahjoita verkossa.
Lähetä tekstiviesti APU numeroon 16499 (10e/viesti).
Lähteä tekstiviesti LAHJOITUS numeroon 16499 (20e/viesti).