National Dialogue -konferenssi kokoaa konflikteista kärsivien maiden yhteisöjä keskustelemaan rauhanprosesseista

Ulkoministeriö järjestää yhdessä neljän kansalaisjärjestön kanssa toisen epävirallisia neuvotteluprosesseja ja kansallisia dialogeja käsittelevän konferenssin Helsingin Säätytalolla 16.–18. marraskuuta 2015.

Helsingissä kokoontuvat ensi viikon alussa maailman johtavat rauhan- ja sovinnontyön asiantuntijat. Kansalliset Dialogit -konferenssi tuo yhteen konflikteista kärsivien  tai muutostilassa olevien maiden yhteisöjä keskustelemaan, miten parhaiten tukea kansallisia rauhanprosesseja.

Konferenssi on jatkumoa huhtikuussa 2014 Helsingissä pidetylle ensimmäiselle tapaamiselle, joka toi yhteen yli kaksi sataa kansainvälistä asiantuntijaa ja ammattilaista.

Konferenssin pääpuhujina ovat muun muassa Jerry White ja Shaykh Abdullah bin Mahfudh ibn Bayyah. Ulkoministeriön puolesta tilaisuuden avaa maanantaina kansanedustaja ulkoministerin erityisedustaja Pekka Haavisto.

Jerry White on erikoistunut rajat ylittävien liittoutumien rakentamiseen ja mittavien kampanjoiden toteuttamiseen. Hänen kampanjaansa ovat johtaneet kolmeen merkittävään kansainväliseen sopimukseen: YK:n yleissopimukseen vammaisten henkilöiden oikeuksista, rypälepommikieltoon ja Ottawan miinakieltosopimukseen. White oli myös osallisena vuonna 1997 Nobelin rauhanpalkinnolla palkitussa kansainvälisessä maamiinojen kieltoa vaatineessa kampanjassa. Tällä hetkellä White toimii Global Impact Strategies yhtiön toimitusjohtajana ja Global Covenant Partnersin puheenjohtajana.

Shaykh Abdullah bin Mahfudh ibn Bayyah on yksi maailman johtavista islamilaisen lain tutkijoista. Hän toimii tällä hetkellä puheenjohtajana foorumissa rauhan edistämiseksi islamilaisissa yhteisöissä. Hän on voimakkaimpia väkivaltaisen ekstremismin vastaisia puhujia islamilaisessa maailmassa. Hänen kirjeensä johti muun muassa ranskalaisten panttivankien vapauttamiseen Irakissa 2005. Hän on myös toiminut tuomarina Mauritanian islamilaisen tasavallan korkeimmassa oikeudessa ja oikeusministeriön Sharia-lain osaston päällikkönä.

Helsingin konferenssissa käydään erityisesti läpi paikallisen asiantuntijoiden kokemuksia Myanmarista, Jemenistä, Somaliasta ja Tunisiasta. Näiden esimerkkimaiden kautta analysoidaan haastavia muutosprosesseja rauhanvälitystyössä ja rauhan rakentamisessa.

Konferenssin tavoite on tarjota kansallisille sidosryhmille, rauhanvälittäjille ja kansainvälisille asiantuntijoille foorumi, jossa he voivat jakaa kokemuksiaan epävirallisista neuvotteluprosesseista ja kansallisesta dialogista alati muuttuvassa tilanteessa, erityisesti hauraissa valtioissa ja haurailla alueilla.

Tilaisuutta ovat ulkoministeriön kanssa järjestämässä Suomen Lähetysseura, Kirkon Ulkomaanapu. Crisis Management Initiative ja Common Space Initiative.

Konferenssin alustava ohjelma on liitteenä. Toimittajille tiedoksi, että työpajat ovat medialta suljettuja, mutta täysistuntoja on mahdollista tulla kuuntelemaan.

Osallistujien haastattelu onnistuu parhaiten maanantaiaamun ja aamupäivän aikana. Haastatteluista ja ohjelman kuuntelemisesta Säätytalolla on sovittava etukäteen. Paikalle haluavien on ilmoittauduttava viimeistään maanantaina 16.11. klo 09.

Ilmoittautumiset, haastattelupyynnöt ja lisätiedot:

Joel Linnainmäki, projektipäällikkö, joel.linnainmaki (at) kirkonulkomaanapu.fi   p. 040 500 5512

Otto Turtonen, projektikoordinaattori, otto.turtonen (at) kirkonulkomaanapu.fi p.040 358 0462

Satu Helin, uutistuottaja. satu.helin (at) kirkonulkomaanapu.fi, p. 040 630 8133

Seuraa konferenssia #dialogues15