NaistenPankki rahoittaa uusia hankkeita Perussa ja Liberiassa

Perun uudessa pienlainahankkeessa perustetaan Andien ylängöille Cajamarcan alueelle 30 kyläpankkia, jotka myöntävät 45-180 euron lainoja vähävaraisille naisille elinkeinotoiminnan turvaamiseksi ja kehittämiseksi. 
 
NaistenPankki rahoittaa jo 23 toimivaa kyläpankkia Kambodzhassa ja tänä vuonna siellä aloitetaan 36 uutta kyläpankkia.

"Kambodzhan kyläpankkitoiminta on lähtenyt hyvin liikkeelle", suunnittelija Ulla Sarasalmi Kirkon Ulkomaanavusta kertoo. Kyläpankkien turvin on rahoitettu esimerkiksi kauppojen ja katukeittiöiden perustamista, kampaamokoulutusta ja kampaamojen perustamista sekä kotieläinten hankintaa.

Naiset osallistuvat aktiivisesti kyläpankkien toimintaan ja alueen kehityksen suunnitteluun; he saavat perehdytyksen pankkitoiminnan hallinnointiin ja koulutusta yritystoimintaan liittyvissä asioissa, kuten kirjanpidossa ja markkinoinnissa. NaistenPankin rahastosta kyläpankit saavat peruspääoman pankkitoiminnan pyörittämistä varten.

Liberiassa kehitetään yhteensä 21 paikallisen naisyhdistyksen toimintaa ja erityisesti niiden tulonhankintaa. Hankkeessa yhdistetään yhteisöpohjainen tulonhankinta sekä tyttöjen ja naisten koulutuksen edistäminen uudella tavalla. Tulevaisuudessa vahvimmista yhdistyksistä voi muodostua omia kyläpankkeja.
 
Liberian toisessa hankkeessa edistetään naisten oikeuksien toteutumista. Tavoitteena on kasvattaa naisten mahdollisuuksia toimia itsellisinä taloudellisina toimijoina. Hankkeessa annetaan 80 naiselle perusvalmiudet tiedottaa ja kouluttaa väestöä naisten perintö- ja avioliitto-oikeutta säätelevästä laista neljän maakunnan alueella.

"Kolmen uuden hankkeen rahoittaminen on mahdollista hyvin sujuneen varainhankinnan ansiosta", NaistenPankin ohjausryhmän puheenjohtaja Satu Mehtälä iloitsee.

Tähän mennessä hankkeisiin on kerätty varoja yhteensä lähes 525 000 euroa ja 750 euron virtuaaliosakkeita on lunastettu jo yli 380. Osakkeiden ja kertalahjoitusten lisäksi NaistenPankkia voi nyt tukea myös säännöllisillä kuukausilahjoituksilla. 

NaistenPankki tekee toimintaansa tunnetuksi tällä viikolla Porissa Suomi Areenan yhteydessä. Torstaina17.7. se järjestää paneelikeskustelun aiheesta "Kasvattaako hyvän tekeminen korkoa?". Mukana ovat puhemies Sauli Niinistö, tekstiili- ja vaatetusteollisuuden toimitusjohtaja Satu Mehtälä, kansanedustaja Pekka Haavisto, kirjailija Kalle Isokallio sekä Kirkon Ulkomaanavun sidosryhmäjohtaja Marianne Heikkilä.

NaistenPankki on rahasto kehitysmaiden naisten omaehtoisen toimeentulon ja yrittäjyyden tukemiseksi. Sen perustivat Liberiassa käyneet suomalaiset vaikuttajanaiset ja Kirkon Ulkomaanapu yhteistyössä toukokuussa 2007.

Lisätietoja:
NaistenPankin ohjausryhmän puheenjohtaja Satu Mehtälä, p. 050 539 8590 
Kirkon Ulkomaanavun sidosryhmäjohtaja Marianne Heikkilä, p. 040 501 3567
Kirkon Ulkomaanavun tiedottaja Maija Sankari, p. 040 559 4030
www.kirkonulkomaanapu.fi