Naisten Pankki täyttää 10 vuotta

Kehitysmaiden naisia tukeva suomalainen vapaaehtoisverkosto Naisten Pankki täyttää toukokuussa kymmenen vuotta. Olemassaolonsa aikana Naisten Pankki on kerännyt yli 11,2 miljoonaa euroa maailman köyhimpiä naisia tukeviin hankkeisiin.

Kymmenen vuoden aikana Naisten Pankin työstä on hyötynyt suoraan yhteensä 41 800 ihmistä. Kun mukaan lasketaan heidän perheensä, välillisiä hyödynsaajia on 200 000.

Kymmenen viime vuoden aikana tietoi­suus kehitysmaiden tyttöjen ja naisten koulutuksen ja yrittäjyyden tukemisen tärkeydestä on lisääntynyt.

”Naisten Pankki on onnistunut kertomaan vaikut­tavasti, ettei se tee yleistä kehitysyhteistyötä, vaan on nimenomaan yrittäjyyden ja toimeentulon tukemisen väline naisille kehitysmaissa”, sanoo Naisten Pankin perustajajäsen ja Marttaliiton pääsihteeri Marianne Heikkilä.

Naisten Pankki on suomalainen keksintö. Idea syntyi, kun joukko suomalaisia vaikuttajanaisia tutustui Kirkon Ulkomaanavun kutsumana tammikuussa 2007 Liberiassa paikallisten naisten elämään. Naisten Pankki käynnisti toimintansa 24.5.2007.

Suomessa Naisten Pankilla on vapaaehtoistoimintaa 40 paikkakunnalla ja mukaan ilmoittautuneita vapaaehtoisia yli 3 000.

”Pitkä, mutta lämmin ja luja ketju Suomen naisilta kehitysmaiden naisille toimii. Se tuottaa hyvää ketjun molemmissa päissä”, Naisten Pankin ohjausryhmän puheenjohtaja Reetta Meriläinen sanoo.

Naisten Pankki tukee kehitysmaiden naisten yrittäjyyttä ja omaehtoista toimeentuloa kestävän kehityksen periaattein. Sen varoja hallinnoi ja hankkeet toteuttaa Kirkon Ulkomaanapu. Vuonna 2017 Naisten Pankki tukee hankkeita lähes miljoonalla eurolla kuudessa maassa: Liberiassa, Sierra Leonessa, Ugandassa, Nepalissa, Kambodžassa ja Myanmarissa.

Naisten Pankki juhlii 10-vuotispäiviään Helsingissä 11.5. Juhla on loppuunmyyty.

Lisätietoja: Naisten Pankin ohjausryhmän puheenjohtaja Reetta Meriläinen, p. 0400 464 220

Osallistu Hyvä kasvaa unelmasta –kampanjaan! naistenpankki.fi/unelma