Naisten Pankin vuosikatsaus: toiminta laajentui koko maahan aluesolujen kautta

image

Naisten Pankki on vuoden 2010 aikana kerännyt varoja kehitysmaiden naisten hyväksi yli miljoonan euron edestä, mikä on noin 60 prosenttia enemmän kuin edellisenä vuonna. Yksi syy hyvään tulokseen ovat laajalle levinneet aluesolut ja niiden aktiivinen toiminta. Vuoden 2010 lopussa aluesoluja oli yhteensä 16 ja toimintansa aloitti yhdeksän uutta solua.

– Suurin kasvuun vaikuttanut tekijä on läpi Suomen levinnyt solutoiminta.  Solut takaavat sen, että yhä useammalla on lähellään kipinän saanut henkilö, joka osaa vastata Naisten Pankkia koskeviin kysymyksiin ja innostaa tulemaan mukaan hyvään toimintaan, kertoo ohjausryhmän puheenjohtaja Riitta Aaltonen.

Naisten Pankin soluja on nyt Ahvenenmaalla, Joensuussa, Jyväskylässä, Keski-Uudellamaalla, Kotkassa, Oulussa, Pietarsaaressa, Porissa, Porvoossa, Rovaniemellä, Tampereella, Teerijärvellä, Torniossa ja Turussa. Pääkaupunkiseudulla aluesoluja on kaksi. Suunnitelmat aluesolujen perustamiseen ovat käynnissä kahdeksalla paikkakunnalla: Seinäjoella, Mikkelissä, Raaseporissa, Lappeenrannassa, Kajaanissa, Korppoossa, Lahdessa ja Närpiössä.

Vuonna 2010 Naisten Pankkiin liittyi 331 uutta osakasta, vuoden vaihteessa heitä oli yhteensä 1001. Kuukausilahjoittajia oli vuoden lopussa yli tuhat, lisäksi Naisten Pankkia lähtivät tukemaan useat yritykset ja yhteisöt. Ammatti-lahja menestyi erityisesti joulumyynnissä, lahjoituksia saatiin sen kautta yhteensä lähes 230 000 euroa. Riitta Aaltonen uskoo, että kasvaneiden lahjoitusten takana on se, että ihmiset ajattelevat nyt olevan takaisinmaksun aika.

– Meitä on autettu ja haluamme auttaa nyt vuorollamme kanssasisariamme kehitysmaissa. Nuoret ovat tässä asiassa huomattavan valveutuneita nuoresta iästään huolimatta.  Heille on selvää, että huonommassa asemassa olevia on autettava.

Hyvä tulos tuo uusia hankkeita

Hyvä tulos on mahdollistanut sen, että hankkeita toteuttava Kirkon Ulkomaanapu on voinut aloittaa hankkeita uusilla alueilla ja myös sen, että vanhat hankkeet ovat saaneet jatkoa. Vuonna 2010 uusia hankkeita käynnistettiin Kongossa ja Sierra Leonessa ja hankkeita alettiin suunnitella Haitissa, Guatemalassa, Palestiinalaisalueella ja Kosovossa. Peru, Nepal, Kambodzha ja Liberia saivat jatkoa hankkeille.

Naisten Pankin rahoittamien kyläpankkien ja muun toiminnan vaikutuspiirissä on yli 6 000 ihmistä perheineen – yhteensä yli 40 000 ihmistä. Rahaston varoilla rahoitetaan muun muassa kyläpankkeja ja niiden pienlainoja, ammattikoulutusta, työkalujen ja materiaalien hankintaa ja muuta yrittäjyyteen tähtäävää toimintaa.

Naisten Pankki kerää lahjoituksia kehitysmaiden naisten yrittäjyyden ja toimeentulon kehittämiseksi kestävän kehityksen periaattein. Olemme vapaaehtoisyhteisö, jossa voimavaranamme ovat aktiiviset vapaaehtoiset, lukuisat osakkaat ja lahjoittajat. Naisten Pankin rahastoa hallinnoi Kirkon Ulkomaanapu. Kyläpankki on naisten perustama, omistama ja hallinnoima itsenäinen pienkassa, johon säästetyt ja lahjoitetut varat kiertävät lainoina jäsenten kesken.

Lisätietoja:

Riitta Aaltonen, Naisten Pankin ohjausryhmän puheenjohtaja, puh. 050 303 8190
Liisa Melin, varainhankinnan koordinaattori, liisa.melin@kirkonulkomaanapu.fi, puh. 050 326 3882
Kuvat: Ville Asikainen, visuaalisen viestinnän koordinaattori, ville.asikainen@kirkonulkomaanapu.fi, puh. 050 431 3043

Naisten Pankin vuosikatsaus

www.naistenpankki.fi