Naisten Pankin työ laajenee Keski-Afrikan tasavaltaan 2018

Naisten Pankki laajentaa työtään vuonna 2018. Aiemmin hyväksytyn viiden uuden hankkeen lisäksi on tehty päätös hankkeen aloittamisesta Keski-Afrikan tasavallassa. Naisten asema maassa on heikko ja Naisten Pankin työlle on tilausta.

Naisten Pankin ohjausryhmä teki päätöksen uuden hankkeen aloittamisesta Keski-Afrikan tasavallassa joulukuun kokouksessaan. Hanke yhdistää toimeentulon, koulutuksen ja rauhantyön. Työ maassa sisältää luku- ja laskutaidon opetusta, yrittäjyyskoulutusta, viljelyneuvontaa sekä rauhantyön edistämistä paikallistason konfliktien sovittelun avulla. Rauhantyön tekeminen naisten parissa on Naisten Pankille uusi aluevaltaus.

Keski-Afrikan tasavalta on yksi maailman hauraimmista ja köyhimmistä valtioista. Maan tilanne on ollut epävakaa jo pitkään johtuen konflikteista ja heikosta hallinnosta. Elinkeinomahdollisuudet maassa ovat romahtaneet pitkään jatkuneen epävakauden vuoksi. Naisten asema maassa on heikkoakin heikompi ja ainoastaan noin 20 prosentin arvioidaan olevan lukutaitoisia.

”Keski-Afrikan tasavalta on Naisten Pankille toistaiseksi uskaliain hankemaavalinta. Työhön sisältyy riskejä ja käytännön hankaluuksia konfliktien riivaamassa maassa. Näille naisille ei ole tarjolla liiemmin tukea muualta, vaikka tuen tarve on huutava. Siksi siellä täytyy olla”, sanoo Naisten Pankin ohjausryhmän puheenjohtaja Reetta Meriläinen.

Naisten Pankilla yhteensä 12 hanketta viidessä maassa vuonna 2018

Naisten Pankin neljän käynnissä olevan hankkeen lisäksi käynnistyy vuonna 2018 kuusi uutta hanketta. Näiden lisäksi kahdelle aiemmalle hankkeelle on myönnetty jatkorahoitus. Kaikkiaan Naisten Pankin hanketyön parissa on ensi vuonna 26 800 hyödynsaajaa. Uudet hankkeet alkavat Keski-Afrikan tasavallan lisäksi Ugandassa, Kambodžassa ja Myanmarissa.

Vuonna 2007 perustettu Naisten Pankki kerää varoja kehitysmaiden naisten yrittäjyyden ja omaehtoisen toimeentulon tukemiseen. Naisten Pankki on kerännyt yhteensä jo yli 12 miljoonaa euroa. Sen toiminnasta on hyötynyt jo 42 000 naista ja heidän perheenjäsentään maailman köyhimmissä maissa. Naisten Pankin hankkeet toteuttaa Kirkon Ulkomaanapu yhdessä paikallisten kumppaniensa kanssa.

Lisätietoja:
Reetta Meriläinen, Naisten Pankin ohjausryhmän puheenjohtaja
reetta.merilainen(at)naistenpankki.fi, p. 0400 464 220
Katja José, maajohtaja, Keski-Afrikan tasavalta
katja.jose(at)kua.fi

Kuva: Catianne Tijerina