Myrskynkestävät koulut avataan toukokuussa Myanmarissa

Vuosi hirmumyrsky Nargisin jälkeen monet lapset lukevat ja kirjoittavat edelleen tilapäiskoulussa, joka on auringon paistaessa tukahduttavan kuuma ja sateella lattia muuttuu mutavelliksi. Toukokuussa avataan kaksi Kirkon Ulkomaanavun tuella rakennettua myrskyn ja maanjäristyksen kestävää koulua.

Yli 450 000 kotia tuhoutui täysin ja satatuhatta ihmistä menetti henkensä toukokuun 2. ja 3. päivien välisenä yönä 2008. Hirmumyrsky Nargis raivosi Irrawaddy-joen suistoalueen yli Yangonissa ja tuhosi yli 2,4 miljoonan ihmisen elämän.

– Välittömästi hirmumyrskyn jälkeen jaoimme kalastusverkkoja ja veneitä sekä ruokaa. Nyt keskitymme rakentamaan käymälöitä, kouluja ja koteja, Kirkon Ulkomaanavun humanitaarisen avun koordinaattori Mari Paajanen kertoo.

Tsunamin tuhoama alue

Tilanne on vähitellen palaamassa ennalleen. Se oli vaikea jo ennen Nargisia, sillä vuoden 2004 tsunami iski myös kovaa rannikolle. Monet perheet asuvat edelleen myrskyn tuhoamissa, turvattomissa kodeissaan, jotka on tehty ruohosta tai bambusta, parhaassa tapauksessa puusta.

– Suuri osa tilapäisistä taloista ei tule kestämään tulevaa sadekautta, joka jatkuu toukokuusta lokakuuhun, Mari Paajanen pelkää.

Äärimmäiset sääilmiöt ovat lisääntyneet ja paikallisen katastrofivalmiuden kehittämiseen on suuri tarve. Tällä hetkellä on huutava pula koulurakennuksista ja pätevistä opettajista. Runsaat 70 prosenttia alueen alakouluista tuhoutui hirmumyrskyssä. Pitkällä tähtäimellä tarvitaan lisää tukea elinkeinojen kehittämiseen, maatalouteen ja HIV/aids-työhön.

Kaksi katastrofinkestävää koulua

Toukokuussa avataan kaksi uutta koulua, joiden rakentamista Kirkon Ulkomaanapu on tukenut. Ne on rakennettu betonista ja niissä on kestävä katto. Päivisin ne toimivat kouluina, iltaisin kylien kokoontumistiloina.

– Tavoitteena on, että kaikilla olisi suojapaikka kymmenen kilometrin sisällä. Myanmarissa oli varoitusjärjestelmän myrskyjä varten jo ennen Nargisia. Nyt on huolehdittava, että ihmiset tietävät, minne he voivat paeta, Mari Paajanen toteaa.

Koulutus, katastrofivalmiuden kehittäminen, käymälät, puhdas juomavesi, turvalliset asunnot ja ruokaturva ovat keskeisellä Kirkon Ulkomaanavun ja sen yhteistyökumppaneiden työlistalla. Voit tukea Myanmarin jälleenrakennustyötä osallistumalla keräykseen, tilinumero Nordea 157 230 – 500504, viestikohtaan Myanmar.

Lisätietoja:
Humanitaarisen avun koordinaattori Mari Paajanen, p. (09) 1802 566, 040 540 5541