Myanmarin pakolaisleireistä paetaan jo kolmatta kertaa

Kotinsa jättäneiden maansisäisten pakolaisten määrä kasvaa jatkuvasti Myanmarissa. Maan pohjoisosissa Kachin ja Shanin osavaltioiden välillä konfliktit jatkuvat, ja väkivaltaisuuksia pakenevien ihmisten tilanne huolestuttaa alueella toimivia järjestöjä.

Yhä useampi pakolaisista joutuu pakenemaan jo toisen tai kolmannen kerran pakolaisleireistä.

Myanmarilaisen kansalaisjärjestön Mettan mukaan pakolaisleireihin ei enää huhtikuussa saapunut uusia maansisäisiä pakolaisia yhtä paljon kuin aiemmin.

”Suurin osa saapuneista oli paennut muista pakolaisleireistä. Leireihin tuli noin 3500 pakolaista, heistä arviolta tuhat niin sanottuja uusia pakolaisia”, kertoo Myanmarissa Kirkon ulkomaanavun humanitaarisen avun koordinaattorina työskentelevä Henrik Fosseldorff.

Kansalaisjärjestö Metta auttaa Myanmarin yhteisöjä jälleenrakennustyössä.  Järjestö tukee leireillä nuorten ja naisten koulutusta sekä pyrkii luomaan heille elinkeinomahdollisuuksia. Lisäksi se edistää vesi-, saniteetti- ja hygieniatilannetta leireissä. Ulkoasianministeriö ja Kirkon Ulkomaanapu tukevat Mettan toimintaa.

Pakolaiselle viiden euron hätäapu

Jokainen alueella työskentelevä järjestö painottaa omia avustuskohteitaan. Toimintaa johtavista organisaatioista muun muassa YK:n pakolaisjärjestö UNHCR tarjoaa telttoja, Maailman ruokaohjelma WFP peruselintarvikkeita kuten riisiä, suolaa sekä öljyä ja UNICEF muun muassa peittoja. Myös paikalliset järjestöt ovat aktiivisesti mukana avustustoiminnassa.

”Alkuperäissuunnitelmia toteutetaan edelleen leireissä, mutta niihin on täytynyt tehdä muutamia muutoksia. Meillä ei ole varoja jakaa perustarvikkeita. Vesi- saniteetti- ja hygieniakoulutukseen liittyvää apua toteutetaan kuitenkin edelleen tehokkaasti”, Henrik Fosseldorff toteaa huutavasta avusta alueella.

Metta jakaa pakolaisille myös hätäapurahaa.

”Perheille annetaan rahaa perustarpeisiin ja hätäapuun. Summa on erittäin pieni. Mutta jotkut esineet ja asiat voidaan ostaa tehokkaammin ja huomattavasti nopeammin paikallisilta markkinoilta kuin että ne lähetettäisiin tänne”, Fosseldorff avaa syitä rahan antamiselle.

Mettan jakama hätäapuraha on 7000 Myanmarin kyatia eli 5,30 euroa. Se annetaan päivittäin yhdelle henkilölle kymmenen päivän ajan.

Leiri sateisella riisipellolla

Pakolaisleireillä useat sairaudet ja terveyteen liittyvät epidemiat voivat olla tappavampia kuin maassa riehuva konflikti. Koulutus ja terveydenhuolto ovat oleellisia osia konfliktista selviämiseen.

Leirissä, jossa Metta toimii, ei ole suuria terveysongelmia. Sadekausi on kuitenkin ovella.

”Kaksi uutta kohdetta uusille maansisäisille pakolaisille sijaitsee riisipellolla. Ne eivät ole sopivia elinpaikkoja, kun sadekausi todella alkaa”, Henrik Fossedorff huomauttaa.

Alueen pakolaisille asuinvaihtoehdot ovat kuitenkin vähissä. YK:n humanitaaristen asiain koordinointitoimiston OCHAn raportin mukaan alueen turvallisuustilanne on hauras, mikä hankaloittaa entisestään humanitaarisen avun perille pääsyä sekä Kiinan, Etelä-Kachinin ja Pohjois-Shanin rajoilla olevien siviilien suojelua.

Teksti: Rami Kolehmainen