Myanmarin muslimivähemmistö tarvitsee vahvaa kansainvälistä tukea

”Myanmarista paetaan pakolaisleirien syvän kurjuuden takia. Uusien väkivaltaisuuksien uhka on myös ilmassa”, Kirkon Ulkomaanavun Aasian aluejohtaja Anu Riikonen sanoo. Kirkon Ulkomaanapu on tehnyt työtä koulunkäynnin mahdollistamiseksi Rakhinen osavaltion pakolaisleireillä.

Viime päivinä on uutisoitu Myanmarista ihmissalakuljettajien veneillä pakenevien ahdingosta. YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n mukaan 25 000 muslimia pakeni tämän vuoden ensimmäisellä neljänneksellä Myanmarista.

Noin 140 000 muslimivähemmistöön kuuluvaa ihmistä elää Rakhinessa leireillä, joista he eivät saa poistua. He ovat täysin humanitaarisen avun varassa. Leireillä ei ole mahdollisuuksia toimeentuloon. Terveydenhoito puuttuu lähes kokonaan.

Rakhinen osavaltio Myanmarissa on kärsinyt pitkään etnisistä jännitteistä, joita on syntynyt alueen eri ryhmien välille. Karkeasti jaotellen puhutaan buddhalaisista ja muslimeista. Kun väkivaltaisuudet leimahtivat 2012, osa alueen miljoonasta muslimista suljettiin pakolaisleireille. Leirejä perustettiin myös buddhalaisväestölle, mutta buddhalaisten leireiltä voi liikkua vapaammin ja olot ovat paremmat.

”Muslimivähemmistön tilanne on hyvin vaikea. Tarvitaan vahvaa kansainvälistä tukea, että tilanne ei kärjisty vieläkin pahemmaksi ”, Anu Riikonen sanoo.

Poliittinen tilanne on tulenarka. Myanmar on alkanut pitää muslimiväestöä laittomina siirtolaisina naapurivaltiosta Bangladeshista, vaikka väestö on asunut alueella satoja vuosia.

Kirkon Ulkomaanapu rakensi Euroopan Unionin humanitaarisen avun toimiston ECHOn rahoituksen turvin pakolaisleireille väliaikaiset koulut, koulutti opettajia ja jakoi oppilaille koulutarvikkeita. Moni lapsi ja nuori pääsi ensimmäistä kertaa elämässään kouluun. Koulutusta tuettiin myös buddhalaisten leireillä.

Kaiken kaikkiaan hanke auttoi viittä tuhatta lasta ja nuorta, välillisesti vielä useampia. Nyt koulut jatkavat toimintaansa Ulkomaanavun kumppanin Luterilaisen maailmanliiton tuella, edelleen EU-rahoituksen turvin.

Lisätietoja: Aluevastaava Liisa Perkkiö, p. +358 40 540 5541, koordinaattori Mari Laaksonen, p. +855 1293 2746 (Phnom Penh), tiedottaja Ulla Kärki, p. +358 50 576 7948