Ulkomaanapu tukee koulutuksen käynnistämistä Filippiineillä – miljoona lasta ilman koulua

Ulkoasiainministeriö on myöntänyt 400 000 euroa Kirkon Ulkomaanavun katastrofityöhön Filippiineillä. Suomalaisten lahjoitukset ovat Ulkomaanavun kautta tuottaneet 470 000 euroa. Lisäksi katastrofirahastosta käytetään uudelleenrakennukseen 100 000 euroa. Yhteensä Ulkomaanavulla on pian koossa miljoona euroa Filippiineillä tehtävään jälleenrakennustyöhön.Ulkomaanapu käyttää keräysvarojaan suurelta osin opetuksen käynnistämisen tukemiseen. Noin 90 prosenttia katastrofialueiden kouluista on täysin tuhoutuneita. Jälleenrakennus kestää vuosia.

Filippiineillä on avattu jo telttakouluja, mutta suurin osa lapsista ei ole pystynyt palaamaan koulunpenkille. Maan opetusministeriön tavoite on, että kaikki kouluikäiset saavat oppia ensi vuoden alusta alkaen. Tällä hetkellä taifuuni Hayanin tuhoamilla alueilla on miljoona lasta ilman koulua.

Koulut palauttavat hirmumyrskyn repimälle alueelle turvallisuutta, vertaistukea ja arkirutiineja. Se tukee lasten henkistä ja fyysistä toipumista katastrofin jälkeen.

Opetuksen aloittaminen taifuunin jälkeen on erittäin haastavaa. Filippiinien opetusministeriö on vahvasti sitoutunut jälleenrakennukseen, ja kansallinen opetusohjelma on selkeä.

Ensi viikolla Filippiineille lähtee kaksi Ulkomaanavun asiantuntijaa. Blossom Ratnam avustaa Norjan Kirkon Ulkomaanapua humanitaarisessa operaatiossa. Humanitaarisen työn koordinaattori Merjä Färm arvioi, kuinka Ulkomaanapu voi parhaiten tukea koulujen toiminnan aloittamista uudelleen.

Kirkon Ulkomaanavun yksi keskeisiä työn teemoja on koulutus ja erityisesti koulutus katastrofeissa. Akuutin luonnonkatastrofin jälkeen koulujen käynnistäminen on usein etusijalla. Mitä nopeammin lapset saadaan mukaan opetukseen ja arkirutiineihin, sitä useammin he käyvät koulun loppuun.

Lisätietoja:

Eija Alajarva, humanitaarisen avun päällikkö, puh. 040 582 1183
Merja Färm, humanitaarisen avun koordinaattori, 040 630 5387 (4.12. alkaen)
Eeva Suhonen, tiedottaja, puh. 0400 103 284