Maanjäristys koetteli myös Ulkomaanavun hankkeita Nepalissa

Pelastus- ja raivaustyöt olivat tiistaina käynnissä Kathmandussa.
Pelastus- ja raivaustyöt olivat tiistaina käynnissä Kathmandussa.

Kirkon Ulkomaanavun tukeman teknillisen oppilaitoksen opiskelijat säästyivät loukkaantumisilta. Sen sijaan Naisten Pankin tukemissa osakunnissa on kuolonuhreja.

Kaikki Ulkomaanavun Nepalissa tukeman Sano Thimin teknillisen oppilaitoksen 94 opiskelijaa ovat säästyneet maata koetelleissa maanjäristyksessä vahingoittumattomina. Itse koulurakennus on kärsinyt vain pieniä vaurioita, lähinnä halkeamia seinissä ja muissa rakenteissa.

Ulkomaanavun rahoittama koulu tukee ammattiin valmistavia opintoja Kathmandun alueella Bhaktapurissa.

Koska tilanne jatkuu epävakaana ja jälkijäristykset ovat yhä mahdollisia, oppilaitos on kuitenkin päätetty toistaiseksi sulkea. Oppilaat, jotka kaikki ovat kotoisin maan läntiseltä alueelta, palaavat perheidensä luo lähipäivinä.

Nepalin köyhimpiin alueisiin lukeutuva Läntinen alue (Far Western Region) on kärsinyt maanjäristyksissä vähiten vaurioita ja aluetta pidetään yleisesti turvallisena.

”Oppilaat ovat luonnollisesti edelleen hyvin peloissaan, joten päätimme sulkea koulun ja antaa heidän palata läheistensä luo. Avaamme koulun ja aloitamme toiminnan uudelleen, kunhan tilanne normalisoituu”, kertoo Ulkomaanavun Nepalin maakoordinaattori Lila Bashayal.

Osuuskuntien jäsenten joukossa kuolleita

Naisten Pankin tukemien naisten osuuskuntien jäsenistä on ilmoitettu kuolleiksi 11 Lalithpurin alueella Keski-Nepalissa. Alueella on kuollut myös paljon karjaa, ja yli puolet osuuskuntien jäsenten kodeista on kärsinyt vaurioita. Osuuskuntien toiminnassa on mukana kaikkiaan yli 2 000 naista. Kaikkiaan maanjäristyksen tiedetään vaatineen yli 4 000 uhria, mutta lukumäärän uskotaan yhä kasvavan.

Ulkomaanapu tukee Nepalissa myös World Vision Advocacy Forumin (WVAF) työtä rauhan ja tasa-arvoisen yhteiskunnan edistämiseksi. Järjestö ja sen työntekijät ovat säästyneet järistyksissä vaurioitta.

Ulkomaanavun pitkäaikaisin kumppani Nepalissa on LML (Luterilainen maailmanliitto). Ulkomaanavun hankkeissa Nepalissa työskentelevät ihmiset ovat mukana LML:n toimeenpanemassa humanitaarisessa työssä.

Ulkomaanavun toiminta keskittynyt maaseudulle

Kirkon Ulkomaanapu on toiminut Nepalissa vuodesta 1984, ja hankkeita toteutetaan 20 alueella maan kaikkiaan 75 alueesta. Toiminta on keskittynyt maaseudulle ja syrjäisimmille alueille, joissa vähemmistöjen asema on kaikkein heikoin ja avun tarve suurin. Ulkomaanavun maatoimisto sijaitsee Kathmandussa.

Monille alueille Nepalin maaseudulla on ollut lauantaisen maanjäristyksen jälkeen mahdotonta päästä. Kaikilta alueilta tietoja esimerkiksi kuolonuhrien määristä ei ole saatu.

Nepalissa Ulkomaanapu on keskittynyt naisten, lasten ja vähemmistöjen elinolojen, elinkeinojen ja oikeuksien parantamiseen. Tärkeitä toiminta-alueita ovat olleet myös ihmisoikeudet, maaoikeudet, ilmastonmuutos, katastrofivalmius, rauhantyö sekä koulutus.

Lisätietoja: Eija Alajarva, humanitaarisen avun päällikkö p. 040 582 1183, Eriikka Käyhkö, tiedottaja p. 040 631 9732
Pressikuvia Nepalista: https://www.kirkonulkomaanapu.fi/medialle/pressikuvat/

Kirkon Ulkomaanavun keräys Nepalin maanjäristyksen uhreille

Keräystili: Nordea IBAN FI33 1572 3000 5005 04, viitenumero 4022.
www.kirkonulkomaanapu.fi/lahjoita/nepalin-maanjäristys/

Lähetä tekstiviesti APU numeroon 16499 (10e/viesti).
Lähteä tekstiviesti LAHJOITUS numeroon 16499 (20e/viesti).