Luterilainen maailmanliitto: Väkivalta Zimbabwessa on saatava loppumaan

Ensimmäinen tehtävä Zimbabwessa on saada väkivalta loppumaan. Liian monia on jo kuollut, todetaan julkilausumassa.

Zimbabwen hallitus on epäonnistunut huolehtimaan kansalaistensa perusoikeuksista. Tämä nostaa esiin kysymyksen hallituksen oikeutuksesta toimia. LML yhtyy Etelä-Afrikan entisen presidentin Nelson Mandelan lausuntoon, että Zimbabwessa "johtajuus on epäonnistunut traagisesti".

On valitettavaa, että hallitus ei pystynyt huolehtimaan vapaista ja rehellisistä vaaleista.

LML toteaa lausunnossaan, että kansainvälinen yhteisö ei saa päästää asioita niin pitkälle, että Ruandan kaltainen kansanmurha voisi tapahtua. LML pyytää eteläisen Afrikan maita, Afrikan Unionia ja kaikkia afrikkalaisia johtajia poliittiseen toimintaan ja ottamaan aktiivisemman roolin, jotta ihmisten turvallisuus olisi taattu Zimbabwessa. Tähän kaikilla kansalaisilla on oikeus.

Tulee luoda prosessi, joka rakentaa rauhaa ja jossa mukana ovat kansalliset toimijat ja kansainvälinen yhteisö, vaatii LML julkilausumassaan. LML tukee Zimbabwen kansaa jälleenrakennuksessa.

Kirkon Ulkomaanavun edustajana LML:n neuvoston kokouksessa oli paikalla globaaliohjelmien suunnittelija Aaro Rytkönen, joka toimi kokouksessa neuvonantajana. Rytkösen mukaan LML:n neuvoston kannanotto on selkeä ja hyvä.

– Se ei kiertele, vaan sanoo suoraan, että Zimbabwen nykyhallitus on epäonnistunut tehtävässään. LML toteaa selkeästi, että ihmisten perusoikeuksia on rikottu. Juuri tällaisia selkeitä kannanottoja kirkoilta tarvitaan ajankohtaisissa kysymyksissä, sanoo Rytkönen.

– Afrikkalaiset kirkkojen johtajat tukivat neuvoston lausuntoa ja korostivat, että kysymys on koko Afrikan tulevaisuudesta; ei pelkästään Zimbabwesta.

Suomen evankelis-luterilaista kirkkoa neuvostossa edustavat piispa Eero Huovinen ja pastori Riikka Myllys.

Julkilausuma englanniksi Luterilaisen maailmanliiton sivuilla