Lapset ja avustustyöntekijät tarvitsevat psykososiaalista tukea

Kirkon Ulkomaanapu on lähettänyt 50 000 euroa lisäapua Gazaan. Tästä avustuksesta 20 000 euroa on saatu Suomen Lähetysseuralta. Varat käytetään klinikoiden toimintaan sekä psykososiaaliseen työhön. Kirkon Ulkomaanapu on lähettänyt kriisiterapeutti Päivi Muman Jerusalemiin ja Gazan alueelle koordinoimaan Kirkkojen yhteisen katastrofiavun psykososiaalista työtä.

– Psykososiaalisen avun tarve Gazassa on erittäin suuri. Ihmiset ovat hyvin traumatisoituneita ja katsovat yhä taivaalle peläten lentokoneita. Kovat äänet ja äkkinäiset liikkeet säikyttävät ihmisiä, keskiviikkona alueelta palannut tiedottaja Mika Hentunen kertoo.

Gazalaiset lapset kärsivät sotaan liittyvistä traumoista: painajaisista, vatsakivuista, hermostuneisuudesta, lisääntyneestä aggressiivisuudesta, yleisestä heikkoudesta ja unettomuudesta. Alueen sisäisiä pakolaisia on paljon.

Myös paikalliset avustustyöntekijät tarvitsevat kriisiapua. Klinikoiden ja sairaaloiden työntekijät työskentelevät äärimmäisen paineen alla. Monet heistä joutuivat olemaan erossa perheistään konfliktin ajan ja osa on menettänyt perheenjäseniään. Siitä huolimatta heidän pitäisi pystyä auttamaan muita. Ulkomaalaisten avustustyöntekijöiden saaminen alueelle on vaikeaa.

Kirkon Ulkomaanapu tukee Gazassa kolmea terveysklinikkaa, jotka antavat perusterveydenhuoltoa erityisesti äideille ja lapsille. Tammikuun alussa Israelin raketti-iskussa tuhoutunut Shija’ian klinikka on myös aloittanut uudelleen vuokratiloissa.

Kirkon Ulkomaanapu vetoaa edelleen suomalaisiin varojen saamiseksi Gazan avustustyöhön. Tilinumero on Sampo Pankki 800018-223340, viestiksi Gaza.

Lisätietoja:
Humanitaarisen avun suunnittelija Minna Peltola, p. 040 7395612