Länsirannalla raportoidaan ihmisoikeuksista suomalaisvoimin

 

Kirkon Ulkomaanapu lähettää tänä vuonna kuusi vapaaehtoista ihmisoikeustarkkailijaa palestiinalaisalueille Länsirannalle ja Itä-Jerusalemiin EAPPI- ohjelman kautta. Ohjelman tarkoitus on edistää ihmisoikeuksien ja kansainvälisen humanitaarisen lain kunnioittamista, vähentää väkivallan käyttöä alueella ja antaa paikallisille ihmisille toivoa rauhasta.                          

Tällä hetkellä Palestiinassa on kaksi suomalaista tarkkailijaa. Toinen heistä on 24-vuotias Saara Luoma, joka työskentelee 60 000 asukkaan kaupungissa Tulkaremissa. Työhön kuuluu muun muassa päivystys Israelin rakentaman, paikoin jopa yhdeksän metriä korkean betonimuurin tarkastuspisteillä. Muuri on kansainvälisen oikeuden vastainen ja rajoittaa palestiinalaisten elämää.

-Ihmiset kulkevat Israelin armeijan vartioimien tarkastuspisteiden kautta töihin muurin toiselle puolelle. Asiat hoituvat nopeammin ja paremmin, kun olemme paikalla. Paikallisille on tärkeää, että joku näkee ja raportoi, mitä alueella tapahtuu. Pahinta on seurata, miten palestiinalaisilta viedään oikeus hallita elämäänsä, kertoo Luoma kokemuksistaan.

Paikanpäältä näkökulmaa alueen tilanteeseen

Vapaaehtoistyö antaa uutta katsantokantaa alueen tilanteeseen.

– Vapaaehtoisena saa vähintään yhtä paljon kuin antaa. Työssä pääsee tutustumaan läheltä uuteen kulttuuriin. Elämme paikallisten ihmisten keskellä ja arjessa heidän kanssaan. Maailmankuvani on varmasti muuttunut. Olen saanut kansainväliseen politiikkaan muitakin näkökulmia kuin ne, joita tiedotusvälineet tarjoavat, toteaa Luoma.

Jos alueen tilanne kiinnostaa, elämään miehityksen alla voi nyt tutustua myös vierailemalla EAPPI-tarkkailijoiden luona Länsirannalla. Opastetut kierrokset ja tapaamiset paikallisten kanssa auttavat ymmärtämään miehityksen vaikutuksia ja alueen konfliktin taustalla vaikuttavia tekijöitä.

EAPPI = Ekumeeninen kumppanuusohjelma Palestiinassa ja Israelissa

EAPPI (Ecumenical Accompaniment Programme in Palestine and Israel) on vuonna 2002 käynnistetty kansainvälinen kumppanuusohjelma. Ohjelma lähettää vuosittain yli 100 vapaaehtoista eri puolilta maailmaa Palestiinalaisalueille. Suomesta EAPPI-ohjelmaan osallistuu Kirkon Ulkomaanapu, joka lähettää vapaaehtoisia tarkkailijoita raportoimaan alueen ihmisoikeustilanteesta ja turvaamaan paikallisia yhteisöjä läsnäolon kautta. Vuonna 2011 lähtevien uusien tarkkailijoiden rekrytointi on parhaillaan käynnissä.

EAPPI-tarkkailija Saara Luoma kirjoittaa myös blogia Ulkomaanavun verkkosivuilla. Tässä linkki Saaran blogiin. 

Lisätietoja:

Pauliina Liukkonen, EAPPI-ohjelman koordinaattori, puh. 050 502 0012

Kotisivut: www.eappi.fi

Kuvamateriaalia:  

Ville Asikainen, visuaalisen viestinnän koordinaattori, puh. 050 431 3043