Kuusi Kirkon Ulkomaanavun kumppanijärjestön työntekijää tapettiin Etelä-Sudanissa

Eteläsudanilaisen kansalaisjärjestön kulkuneuvo joutui väijytykseen matkalla Piboriin lauantaina 25. maaliskuuta. Isku oli hyökkäys kaikkia avustustyöntekijöitä vastaan.

Kuusi GREDO-kansalaisjärjestön avustustyöntekijää kuoli, kun heidän kulkuneuvonsa joutui hyökkäyksen kohteeksi viime lauantaina. Hyökkäys tapahtui aikaisin aamulla pääkaupunki Jubasta Piboriin johtavalla, noin 250 kilometrin mittaisella tiellä.

Avustustyöntekijät matkustivat saattueessa, jossa oli useita autoja ja rekkoja. Muut saattueessa matkustaneet löysivät ruumiit tieltä, kun he saapuivat paikalle.

GREDO on ollut Kirkon Ulkomaanavun kumppani Etelä-Sudanissa vuodesta 2016 lähtien. Järjestöt ovat yhdessä tukeneet nuorille suunnattuja rauhankasvatushankkeita Piborissa ja naapurialueilla.

”Olen järkyttynyt kuuden rohkean kollegamme murhasta. Tämä on erityisen traagista nyt, kun humanitaarisen avun tarve Etelä-Sudanissa on valtava. Viranomaisten on käynnistettävä asiasta tutkinta ja saatettava syylliset oikeuteen”, Ulkomaanavun Etelä-Sudanin maajohtaja Pio Ding sanoo.

Saattue kuljetti avustustavaroita useamman humanitaarisen järjestön puolesta. Kuljetuksissa oli myös rakennusmateriaalia, joita toimitettiin Kirkon Ulkomaanavun koulujen rakentamiseen Piborissa ja naapurikaupunki Gumrukissa.

Ulkomaanapu on tukenut koulutushankkeita alueella vuodesta 2016.

Etelä-Sudan maailman vaarallisimpia paikkoja avustustyöntekijöille

Etelä-Sudanissa on kuollut yhteensä 79 avustustyöntekijää joulukuussa 2013 syttyneen konfliktin jälkeen. Hyökkäykset ovat lisääntyneet viime kuukausina, kun maan turvallisuustilanne on huonontunut.

Etelä-Sudan on yksi maailman hauraimmista valtioista. Kirkon Ulkomaanapu perusti maatoimistonsa pääkaupunki Jubaan vuonna 2010 ja tukee nyt rauhan- ja koulutushankkeita Jonglein, Keski-Ekvatorian ja Lakesin osavaltioissa.

Väkivaltaisuudet, turvattomuus ja romahtanut talous tekevät avun toimittamisesta haastavaa.

”Avustustyöntekijöihin kohdistuvat hyökkäykset ja pelottelu ovat yhä osa toimintaympäristöämme. Tämän on loputtava ja tekijät on saatava vastuuseen”, Ding sanoo.

Helmikuussa osaan Etelä-Sudania julistettiin nälänhätä, ja satatuhatta ihmistä on vaarassa kuolla nälkään. Lisäksi noin viisi miljoonaa ihmistä on nälänhädän partaalla.

Etelä-Sudanin konfliktissa, joka alkoi presidentti Salva Kiirin ja entisen varapresidentti Riek Macharin välisestä valtakamppailusta, on kuollut kymmeniätuhansia ihmisiä ja miljoonia on paennut kodeistaan.