KUA varautuu auttamaan Itä-Afrikan tulvien uhreja

Kirkon Ulkomaanapu on varautunut tekemään avustuspäätöksen heti, kun suunnitelmat valmistuvat.

Avustussuunnitelmaan sisältyy mm. vesi- ja sanitaatiohankkeen toteuttaminen itäisen Kenian tulva-alueella, erityisesti Dadaabin pakolaisleirillä. Hanketta valmistellaan YK:n pakolaisapujärjestön UNHCR:n pyynnöstä. Somaliassa avustustoimet keskittyvät Keski-Somaliaan Gedon alueelle .

Rankkasateet ovat koetelleet Afrikan sarven aluetta jo useiden viikkojen ajan pahemmin kuin 50 vuoteen. Viikonvaihteessa tilanne edelleen paheni rankkasateiden voimistuttua. Sateiden pelätään jatkuvan ainakin joulukuulle.

Arviolta kaksi miljoonaa ihmistä Kaakkois-Etiopiassa, Keski- ja Etelä-Somaliassa sekä Itä-Keniassa on joutunut rankkasateiden uhreiksi ja noin 50 ihmistä on menehtynyt. Kokonaisia kyliä on jäänyt tulvien alle, ihmiset ovat menettäneet kotinsa, karjansa ja omaisuutensa ja tiet ovat poikki jokien tulviessa yli äyräiden ja tulvaveden viedessä mennessään siltoja.

Tarttuvien tautien pelätään leviävän sanitaation ja puhtaan juomaveden puutteen vuoksi. Keniassa on vahvistettu 13 koleratapausta, joista kaksi on menehtynyt. Paikallisten terveysviranomaisten mukaan ripulitaudit ovat jo lisääntyneet.

Myös malarian pelätään lisääntyvän laajojen jokilaaksojen muuttuessa seisoviksi vesialtaiksi. Krokotiilien on raportoitu tappaneen yhdeksän ihmistä Somaliassa jokien vyöryessä kyliin.

Itä-Keniassa, Dadaabissa kolme yhteensä noin 180 000 somalipakolaisen leiriä ovat kärsineet tulvavesien vahingoittaessa jo ennestään heikkorakenteisia majoja. Tilanteen vakavuutta lisää Somalian levottomuuksia alueelle pakeneva uusi pakolaisvirta. Sairaita ja heikkokuntoisia vanhuksia on jo evakuoitu leireiltä.