Köyhyyden puolittamista ei saa unohtaa

New Yorkin huippukokouksen alkuperäinen teema – vuosituhannen kehitystavoitteiden seuranta ja toteuttaminen – uhkaa jäädä nyt marginaaliseen rooliin, kun New Yorkissa keskitytään YK:n rakenteiden uudistamiseen ja länsimaita kiinnostaviin turvallisuus- ja terrorismikysymyksiin.

Kirkon Ulkomaanapu vetoaa Suomen delegaatioon, että köyhyyden puolittamisen tavoitteesta ei saa antaa periksi. YK:n vuosituhattavoitteet edustavat puutteineenkin konkreettisinta toimintaohjelmaa köyhyyden vähentämiseksi. Ohjelma edellyttää mittavia uudistuksia ja panostusta sekä kehitysmailta että teollisuusmailta.

Yli puolet maailman ihmisistä elää köyhyydessä. Jopa 75 prosenttia eteläisessä Afrikassa ja läntisessä Aasiassa asuvista ihmisistä elää alle kahdella dollarilla päivässä. Köyhyys ja sen seuraukset ovat aikamme suurimpia ihmisoikeusloukkauksia.

YK:ssa viisi vuotta sitten sovittuun kahdeksaan kehitystavoitteiseen kuuluu köyhyyden puolittaminen vuoteen 2015 mennessä.

YK:n kehitysjärjestön UNDP:n tuoreimman Inhimillisen kehityksen raportin mukaan ainakin yhden vuosituhattavoitteen osalta on menty jopa taaksepäin 1990-luvulta: nykyisen kehityksen vallitessa lapsikuolleisuuden vähentämistä kahdella kolmasosalla ei kyetä saavuttamaan seuraavan kymmenen vuoden kuluessa. (KT/KUA 13.9.2005 kh)

Lisätietoja:
Tiedottaja Riitta Saarinen, puh. (09) 180 2459 tai 044 556 6829
Toiminnanjohtaja Antti Pentikäinen, puh. 040 531 3514
Kehityspoliittinen koordinaattori Nina Suomalainen, puh. (09) 180 2482