Köyhimmät maat aliedustettuina ilmastoneuvotteluissa

Tanskan kirkon ulkomaanavun tekemän selvityksen mukaan G8-mailla on ollut kolmissa viimeisissä poliittisen tason ilmastoneuvotteluissa keskimäärin 4,8-kertainen määrä edustajia köyhimpiin maihin verrattuna.

"Köyhimpien maiden aliedustus vaarantaa niiden mahdollisuudet puolustaa oikeuksiaan neuvotteluissa; rikkaat maat ovat tähän mennessä olleet kitsaita haavoittuvimpien maiden tukemisessa", Kirkon Ulkomaanavun ilmastonmuutosasiantuntija Tuuli Bernardini toteaa.

YK:n ilmastoneuvottelut jatkuivat torstaina virkamiestasolla Ghanan Accrassa. Seuraava etappi matkalla Kööpenhaminaan on tämän vuoden pääkokous Puolan Poznańissa. Vaikka kullakin maalla on virallisissa neuvotteluissa yksi ääni, paljon tärkeitä keskusteluja käydään lukuisissa työryhmissä ja epävirallisissa keskusteluissa.

"Neuvottelujen haastavuus on ennen kaikkea niiden äärimmäisen monimutkaisissa sisällöissä ja YK-hallinnon asettamissa raameissa. Pienten delegaatioiden mahdollisuudet vaikuttaa neuvotteluihin ovat heikot."

Ennen YK:n ilmastokokousta Euroopan kristilliset kehitysjärjestöt järjestivät Accrassa tapaamisen, jonka tarkoituksena oli vahvistaa ilmasto-oikeudenmukaisuuden puolesta toimivaa afrikkalaista verkostoa.

"Afrikkalaisen kansalaisyhteiskunnan ääni oli tapaamisessa vaativa. Teollisuusmaiden on lunastettava vastuunsa kaikkein köyhimpiä kurittavasta ilmastonmuutoksesta. Ilmasto-oikeudenmukaisuuskampanja aiotaan yhdistää kansainvälisiin velka- ja kauppakysymyksiin", kokoukseen osallistunut Tuuli Bernardini kertoo.

Oikeudenmukaisuuskysymys tulee olemaan keskeisesti esillä järjestöjen ilmastonmuutos-kampanjoinnissa tämän ja ensi vuoden aikana Suomessa ja kansainvälisesti.

 Tuuli Bernardini seuraa Accrassa 21.-27.8. käytäviä YK:n ilmastoneuvotteluja.

 Lisätietoja: Kirkon Ulkomaanavun ilmastonmuutosasiantuntija Tuuli Bernardini, p. 050 326 3487