Kongon hallituksen joukot tuhosivat Kirkon Ulkomaanavun lasten terapeuttisen ruokintakeskuksen

Kirkon Ulkomaanavun ja Luterilaisen maailmanliiton lasten terapeuttinen ruokintakeskus Kongon Kaynassa on ryöstetty ja tuhottu. Noin 200 hallituksen sotilasta (FARDC) hyökkäsi keskukseen keskiviikkoiltana ja torstaina. Keskuksessa hoidettavana olleet 40 vauvaa äiteineen ehdittiin siirtää turvaan ennen hyökkäystä. Myös keskuksen työntekijät pääsivät pakenemaan. Kukaan ei loukkaantunut hyökkäyksessä. YK:n mukaan muualla Kaynassa käydyissä taisteluissa kuoli kuusi siviiliä.

Hyökkääjät veivät kaiken klinikalla olleen ruoan, lääkkeet, huovat, patjat ja välineet. Vaikeassa paikassa sijaitseva keskus on ollut jatkuvasti vaarassa joutua taisteluiden jalkoihin. Ryöstöön saakka se kuitenkin jatkoi toimintaansa suuren avun tarpeen vuoksi. Ulkomaanapu on rahoittanut keskuksen toimintaa vuodesta 2006 saakka.

– Tilanne Kongossa näyttää pahenevan. Kolera on riistäytymässä valloilleen huonon hygieniatilanteen ja puhtaan veden puutteen takia. Myös ruokatilanne on huolestuttava. Lasten aliravitsemus on akuutti ongelma, kertoo Ulkomaanavun humanitaarisen avun päällikkö Jouni Hemberg.

Pohjois-Kongossa apu tavoittaa tällä hetkellä noin 70 000 ihmistä, joka on vain 30 % avun tarvitsijoista.

– Avustusjärjestöjen on äärimmäisen vaikea toimia alueella. Avustustarvikkeiden toimittaminen niitä tarvitseville on vaikeaa taisteluiden takia. Pakolaisleireille paenneiden lisäksi monet evakot ovat täysin tavoittamattomissa keskellä taistelualueita. Teemme kaikkemme, jotta tavoittaisimme apua tarvitsevat mahdollisimman laajasti. Vetoamme lahjoittajiin lisävarojen saamiseksi.

Ulkomaanavun ja Kirkkojen kansainvälisen katastrofiavun verkoston ACT:n toiminta alueella etenee vaikeasta tilanteesta huolimatta. Ruokintakeskus pyritään avaamaan mahdollisimman pian uudelleen, sillä siellä hoidettavana olleet aliravitut lapset ovat kipeästi avun tarpeessa.

Lisätietoja:
Humanitaarisen avun päällikkö Jouni Hemberg, p. 050-325 9579
Humanitaarisen avun suunnittelija Nanny Nordström, p. 050-329 9598

Kirkon Ulkomaanapu on aloittanut keräyksen Kongon kriisin koettelemien ihmisten auttamiseksi. Lahjoituksen voi tehdä tilille Sampo Pankki 800018-223340, viite 1070.

LAHJOITA