Kirkon Ulkomaanavun vastaus Alkuperä merkkaa -kampanjaa kohtaan esitettyyn kritiikkiin

Kirkon Ulkomaanapu on saanut kriittistä palautetta osallistumisestaan Israelin siirtokunnista tulevien tuotteiden oikeita alkuperämerkintöjä vaativaan Alkuperä merkkaa -kampanjaan. Tässä yhteydessä on esitetty vääriä tietoja kampanjasta. Kampanja keskittyy Israelin siirtokuntiin ja miehitykseen liittyvään yritystoimintaan. Emme boikotoi Israelia tai Israelin valtion alueelta tulevia tuotteita, emmekä hyväksy rasismia, antisemitismiä ja islamophobiaa kampanjassa tai sen ulkopuolella.

Kirkon Ulkomaanapu tekee yhdessä paikallisten kirkkojen ja israelilaisten rauhan- ja ihmisoikeusjärjestöjen kanssa yhteistyötä, jotta alueelle saataisiin oikeudenmukainen ja kestävä rauha. Sen vuoksi on ehdottoman tärkeää, että valtiot sekä yritykset noudattavat kansainvälisiä sopimuksia. Siirtokunnat, joita Israel on rakentanut vuodesta 1967 miehitetyille palestiinalaisalueille, ovat kansainvälisen oikeuden nojalla laittomia.

Kirkon Ulkomaanapu tekee palestiinalaisalueilla sekä humanitaarista avustustyötä että kehitysyhteistyötä. Olemme oman työmme sekä kumppaneidemme kautta todistaneet miehityksen ja siirtokuntien tuhoisia vaikutuksia palestiinalaisten elämään.

Olemme myös olleet mukana lähettämässä ihmisoikeustarkkailijoita Kirkkojen Maailmanneuvoston EAPPI (Ecumenical Accompaniment Program in Palestine and Israel) -ohjelman kautta Länsirannalle sekä Itä-Jerusalemiin vuodesta 2005. Ohjelman tarkoituksena on tukea palestiinalaisten ja israelilaisten väkivallattomia rauhanpyrkimyksiä. EAPPI-ohjelma on perustettu Jerusalemin kirkkojen johtajien pyynnöstä ja se tekee yhteistyötä paikallisten yhteisöjen, israelilaisten ihmisoikeusryhmien sekä kansainvälisten järjestöjen kanssa.

Haluamme kiittää Israelin suurlähetystöä ja viranomaisia avoimesta ja hyvästä yhteistyöstä eri vuosikymmeninä.