Kirkon Ulkomaanavun valokuvanäyttely Ruandasta avautuu

Näyttelyn suojelijana toimii ulkoministeriön erityisasiantuntija Elisabeth Rehn.

Valokuvanäyttely on toteutettu yhteistyössä Luterilaisen maailmanliiton saksalaisen kansalliskomitean sekä Kirkkojen katastrofiavun ACTin kanssa. Kirkon Ulkomaanapu ja sen saksalainen sisarjärjestö ovat Luterilaisen maailmanliiton Ruandan ohjelman suurimpia rahoittajia.

Näyttelyn valokuvat on ottanut saksalainen valokuvaaja Thomas Lohnes. Näyttely nähdään Saksan ja Suomen lisäksi myös Ruandassa.

Ruandan kansanmurhasta tulee tänä keväänä kuluneeksi kymmenen vuotta. Huhtikuussa 1994 alkaneessa sisällissodassa surmattiin yli 800 000 ruandalaista sadan päivän aikana. Tuhannet ruandalaiset pakenivat naapurimaihin.

"Ruandan tapaus on vahva esimerkki siitä, kuinka kaikki voi mennä pieleen. Kansainvälinen yhteisö ei puuttunut tapahtumiin ajoissa, vaikka monet kansalaisjärjestöt raportoivat kriisistä jo varhain. Myös medialla on taipumus keskittyä usein vain yhteen akuuttiin kriisiin kerrallaan. Tällä hetkellä se on Irak ja esimerkiksi Sudan näyttää jäävän varjoon", toteaa näyttelyn suojelija Elisabeth Rehn.

"Sisällissodassa käytetään usein työvälineenä naisiin kohdistuvaa väkivaltaa. Julmuuksista selvinneet ruandalaiset naiset haluavat nyt viedä asioita eteenpäin. Ruandan tänä vuonna valitussa parlamentissa on 49 prosenttia naisia, mikä on enemmän kuin missään muualla. Kansanmurha tosin muutti myös Ruandan väestörakennetta niin, että sen väestöstä on nyt naisia noin 70 prosenttia".

Tällä hetkellä Ruandan vankiloissa on edelleen yli 85 000 epäiltyä odottamassa oikeudenkäyntiä. Valtaosa pakolaisista on palannut takaisin ja yrittää nyt päästä uuden elämän alkuun. Paluu rauhaan ja tavalliseen arkeen ei ole kuitenkaan helppoa.

Kirkon Ulkomaanapu tekee Ruandassa sovinnon- ja rauhantyötä sekä tukee maaseudun ihmisten toimeentulon parantamista. Myös koulutus, traumaneuvonta ja aids-valistus ovat tärkeitä KUAn työssä.

Näyttelyyn voi tutustua Saksan suurlähetystössä Helsingissä 23.4.-11.5.2004. Sen jälkeen se siirtyy Helsingin pääkirjastoon Pasilaan ja kiertää myöhemmin muun muassa Tampereella, Turussa, Lahdessa ja Vantaalla.(Näyttelyn aikataulu)

Valokuvanäyttely "Paluu elämään" on esillä Saksan suurlähetystössä Helsingin Kuusisaaressa, Krogiuksentie 4, 23.4.-11.5.2004 ma-to klo 9-16.30, pe klo 9-15 ja la 24.4. ja 8.5. klo 10-16. Sen jälkeen näyttely siirtyy Helsingin Pasilan pääkirjastoon 14.5.-14.6.2004.

Lisätietoja näyttelystä antavat:

Tiedottaja Riitta Saarinen, Kirkon Ulkomaanapu, puh. (09) 1802 459 tai 044-5566829 Digikuvia näyttelystä voi pyytää Aija Lintulalta Kirkon Ulkomaanavusta, puh. 1802 391, ja niitä löytyy myös KUA:n kotisivuilta osoitteesta www.kirkonulkomaanapu.fi

Lehdistöasiainhoitaja Joachim Bussian, Saksan suurlähetystö, puh. (09) 458 58900 tai 040-550 7725. Lisätietoa saa myös Saksan suurlähetystön kotisivuilta www.helsinki.diplo.de