Kirkon Ulkomaanavun työ jatkuu Sudanin Darfurissa

Paetessaan useimmat pakolaiset joutuivat jättämään jälkeensä kaiken omaisuutensa. Monet haluaisivat palata kotikyliinsä niin pian kuin mahdollista, vaikka kylät on poltettu maan tasalle.

Sudanin hallituksen ja kapinallisten välisten taistelujen takia Pohjois-Sudanin länsiosassa sijaitsevan Darfurin alueelta on paennut runsaan vuoden aikana yli miljoona ihmistä, joista yli 100 000 on paennut Tshadin puolelle.

Kirkon Ulkomaanapu on kanavoinut Darfurin konfliktin uhrien avustamiseen alkuvaiheessa 50 000 euroa. Kirkon Ulkomaanavun yhteistyökumppaneina Darfurissa toimivat Norjan kirkon ulkomaanapu NCA ja Sudanin kirkkojen neuvosto SCC.

Kirkon Ulkomaanavun tukema avustusohjelma alkoi Darfurissa huhtikuussa. Muun muassa Nyalan ja Zallingin kaupungeissa ja niiden ympäristössä on autettu ihmisiä, jotka ovat joutuneet lähtemään pakoon taisteluja.

Välittömänä hätäapuna on jaettu vettä, ruokaa, keittovälineitä, lääkkeitä ja huopia. Lisäksi on rakennettu asuinsuojia ja käymälöitä ja perustettu kaksi terveysklinikkaa. Lähiviikkoina rakennetaan lisää kaivoja, klinikoita ja väliaikaisia koulurakennuksia. Perheille jaetaan myös siemeniä ja työkaluja.

Norjan kirkon ulkomaanavun Sudanin avustusohjelman johtaja Anne Lise Fosslandin mukaan työ Darfurissa on päässyt verrattain hyvin käyntiin äärimmäisen vaikeasta tilanteesta huolimatta. Avustusjärjestöjen pääsy alueelle on parantunut, kun viisumien ja kulkulupien saantia on vastikään helpotettu seuraavien kolmen kuukauden ajaksi.

Kirkon Ulkomaanapu vetoaa lahjoittajiin sudanilaisten auttamiseksi. Keräystilit ovat Nordea 157230-500504 ja Sampo 800018-223340. Viestikohtaan merkintä "Sudan". Lahjoitukset netissä www.kirkonulkomaanapu.fi

Lisätietoja Kirkon Ulkomaanavussa antavat:
Tiedottaja Riitta Saarinen, puh. 1802 459 tai 044-5566829
Suunnittelija Helena Manninen-Visuri, puh. 1802 386 tai 040-766 3542
Digikuvia Sudanin Darfurista voi pyytää Aija Lintulalta, puh. 1802 391