Kirkon Ulkomaanavun tukema klinikka avasi ovensa Gazassa

Kirkon Ulkomaanavun tukema klinikka Shija'iassa on aloittanut toimintansa uusissa vuokratiloissa. Klinikka tuhoutui Israelin raketti-iskussa 10. päivä tammikuuta.
 
– Eilen toimintansa uudelleen aloittanut klinikka palvelee Shija'ian alueen alle viisivuotiaita lapsia.  Konfliktin jälkeisessä tilanteessa pienten lapsipotilaiden yleisimmät ongelmat ovat raudanpuutteesta johtuva anemia ja psyykkiset ongelmat. Klinikalla on käytössään täydennetty peruslääkevarasto, jonka turvin se voi toimia, uudella klinikalla tiistaina käynyt ACT:n tiedottaja Mika Hentunen kertoo.
 
– Alue, jossa klinikka sijaitsee, on yksi Gazan köyhimmistä.  Shija'ian alueen perheissä on keskimäärin 6-8 lasta, minkä vuoksi klinikan tarjoamille ilmaisille terveyspalveluille on suuri tarve.  Vuokratiloissa toimivalle klinikalle etsitään kuumeisesti pysyviä ja suurempia tiloja. Uusiin tiloihin siirtyminen tulee viemään aikaa, sillä konfliktin seurauksena useimmat rakennukset ovat kunnostuksen tarpeessa. Nykyisistä pienistä toimitiloista huolimatta, klinikan henkilökunta on tyytyväinen voidessaan palata takaisin työnsä pariin, Hentunen kertoo.
 
Tulitauosta huolimatta humanitaarisilla järjestöillä on edelleen suuria vaikeuksia saada avustustyöntekijöitä ja avustuskuormia Israelin valvomien tarkastuspisteiden läpi Gazaan. Israel on sulkenut rajanylityspaikkoja useina päivinä Hamasin tulitusten vuoksi.Kirkkojen yhteinen katastrofiapu ACT International (Action By Churches Together) on kuitenkin saanut perille useita avustuskuormia, joissa on ollut mm. lasten lisäravintoa, maitojauhetta ja pullotettua vettä, peittoja ja huopia, polttoainetta veripankin käyttöön, sairaalatarvikkeita, lääkkeitä ja uusia vuodevaatteita sairaalaan ja klinikoille.
 
Avun tarve Gazassa on edelleen suuri. Avustusjärjestö CAREn selvityksen mukaan lähes 90 prosenttia Gazan asukkaista ei ole saanut minkäänlaista apua konfliktin alettua 27. joulukuuta.
 
Kirkon Ulkomaanapu vaatii saarron lopettamista
 
Kirkon Ulkomaanapu on vaatinut yhdessä eurooppalaisten humanitaarista apua toimittavien sekä kehitysyhteistyö- ja ihmisoikeusjärjestöjen kanssa perjantaina 30.1. kirjeessään Euroopan unionin jäsenmaiden hallituksia tekemään kaikkensa Gazan saarron lopettamiseksi.
 
Jo 19 kuukautta kestänyt saarto on kollektiivinen rangaistus Gazan 1,5-miljoonaiselle väestölle, josta yli puolet on lapsia. Saarto sotii kansainvälistä humanitaarista oikeutta vastaan. Gazan eristäminen ei auta saavuttamaan niin israelilaisten kuin palestiinalaistenkin tavoittelemaa rauhaa ja turvallisuutta. Päinvastoin, se saattaa ruokkia konfliktia entisestään.
 
Jos saarto lopetetaan, kaupankäynti auttaa palestiinalaisten talouden kasvuun, ja ihmiset pystyvät palaamaan työnsä pariin ja siten saada takaisin omanarvon tuntonsa.
 
Vetoomuksen allekirjoittaneet eurooppalaiset kansalaisjärjestöt vaativat Euroopan unionin jäsenmaiden hallituksia tekemään kaikkensa, jotta Israel miehittävänä valtana sekä muut vastuussa olevat osapuolet lopettaisivat Gazan saarron.  
 
Lisätietoja:
Humanitaarisen avun päällikkö Jouni Hemberg, p. 050-325 9579