Kirkon Ulkomaanavun telttakoulut aloittivat Haitissa

Ensimmäiset Kirkon Ulkomaanavun tukemat väliaikaiskoulut avautuivat maanantaina Haitissa.Ulkomaanapu on ensimmäinen järjestö, joka on saanut telttakoulut toimintaan Leoganessa, joka on yksi pahimmin tammikuun maanjäristyksessä tuhoutuneista alueista.

Nyt telttoihin avatuissa kouluissa opiskelee yhteensä noin 4 000 lasta. Tavoitteena on saada pystyyn yhteensä 20 väliaikaiskoulua, jotka tukisivat noin 12 500 koululaisen opintojen jatkumista. Koulut sijaitsevat Leoganen alueella, jossa 95 prosenttia kouluista on tuhoutunut tai pahoin vaurioitunut.

"Koulujen avautuminen on todella tärkeä asia täällä Haitissa. Tuntuu ihanalta, kun kaduilla alkaa näkyä lapsia koulumatkalla", Kirkon Ulkomaanavun maakoordinaattori David Korpela iloitsee.

Oppilaat saavat koulusta koulutarvikkeet sekä vapaa-ajan materiaalia. Kouluruokailu järjestetään yhteistyössä Maailman elintarvikeohjelman WFP:n kanssa. Kouluissa on vesipisteet ja wc:t.

Kirkon Ulkomaanapu on antanut opettajille psykologista tukea sekä koulutusta, miten käsitellä maanjäristyksen aiheuttamia traumoja lasten kanssa. Koulutusta jatketaan kevään aikana.

"Opettajat ovat erittäin motivoituneita aloittamaan koulutyön. Itku, suru ja pelko ovat normaaleja reaktioita. On tärkeää, että lapset kuulevat opettajiltaan, että heidän tunteensa ovat normaaleja", David Korpela tähdentää.

Väliaikaiskoulujen avaamista edelsivät valmistelutyöt, jotka alkoivat tuhoutuneiden koulurakennusten kartoittamisella. Ennen koulujen avaamista varmistettiin alueiden turvallisuus ja tasoitettiin maa telttojen alta. Teltoille oli vaikeaa löytää riittävästi tilaa, sillä maa on vuoristoista ja tiheästi asuttua.

Tilanne Haitissa on edelleen vakava ja humanitaarista apua tarvitaan edelleen.

Lisätietoja:

Yksikön päällikkö Eija Alajarva 
puh. (09) 1802 444, 040 582 1183