Kirkon Ulkomaanavun lisätuella uusi klinikka Pakistaniin

image

Kirkon Ulkomaanapu on myöntänyt 283 000 euron lisätuen Pakistaniin. Ulkomaanavun tuella käynnistetään yksi uusi liikkuva terveysklinikka ja jaetaan perustarvikkeita ja kuukauden ruokapaketit 1500 perheelle.

Ulkomaanavun lisätuki käytetään Sindhin maakunnassa Etelä-Pakistanissa, jossa tulvatilanne vielä jatkuu ja lähes puolitoista miljoonaa ihmistä asuu avustusleireissä. Liikkuva klinikka perustetaan Sukkuriin maakunnan pohjoisosaan. Klinikka tarjoaa terveyspalveluita noin 8 000 ihmiselle.

”Kotinsa menettäneet ihmiset asuvat väliaikaisissa leireissä tai tuttavien ja sukulaisten luona. Ahtaissa oloissa taudit tarttuvat helposti, varsinkin kun peseytymismahdollisuudet ovat rajalliset. Ripulin ohella tavallisia sairauksia ovat erilaiset ihoinfektiot ja hengitystietulehdukset”, terveydenhuollon asiantuntija Mikko Häkkinen kuvailee tilannetta tulva-alueella.

”Ripuli on erityisen vaarallinen pienille lapsille, joiden elimistö kuivuu nopeasti ja jotka tämän takia ovat hengenvaarassa paljon nopeammin kuin aikuiset. Ripulia sairastavien lasten ja aikuisten matka hoitoyksikköömme voi asuinpaikasta riippuen olla vaivalloinen. Liikkuvista klinikoista ihmiset saavat perusterveydenhoitoa siellä missä tarvitaan”, Häkkinen kertoo.

Ruoka- ja perustarvikejakelut toteutetaan Thattassa maakunnan eteläosassa. Thatta on yksi pahiten kärsineitä alueita. Perheille jaetaan vesikanistereita, ruokailuvälineitä, keittoastioita, vuodevaatteita ja hygieniatarvikkeita. Kuukauden ruokapaketissa on mm. 80 kg vehnää, 40 kg riisiä, 8 kg palkokasveja ja 4,5 l ruokaöljyä sekä teetä, sokeria ja suolaa. Perheiden keskimääräinen koko Pakistanissa on kahdeksan henkeä.

Pakistanin tulvat ovat vaikuttaneet suoraan noin 20 miljoonan ihmisen elämään. Lähes kaksi miljoonaa kotia on vaurioitunut tai tuhoutunut kokonaan. Keskeisimpiä tarpeita ovat terveydenhuolto, suoja, ruoka ja perustarvikkeet.

Ulkomaanavun lisätuesta osa on ulkoasiainministeriön myöntämää tukea ja osa keräysvaroja. Ulkomaanavulla on Pakistanissa kaksi työntekijää, joiden kuluihin käytetään myös ulkoasiainministeriön myöntämää tukea.

Lisätietoja:
humanitaarisen avun koordinaattori Merja Luukkanen, puh. 0400 583 386
tiedottaja Ulla Hottinen, puh. 050 576 7948