Kirkon Ulkomaanavun lähettiläs Lauri Tähkä: Naisenergia vaikutti minuun Nepalissa

Muusikko Lauri Tähkä on juuri palannut Nepalista. Matkallaan hän tapasi lukuisia naisia kylissä, joissa Kirkon Ulkomaanavun ja Naisten Pankin rahoittamissa ohjelmissa on käynnistetty osuuskuntia ja muuta yritystoimintaa.

”Naisten voimaantumisen todistaminen – se naisenergia – oli inspiroiva kokemus. Aiemmin nämä naiset eivät olleet uskaltautuneet pois kotoaan, eivätkä puhua vieraille ihmisille. Sitä on vaikea uskoa, kun katsoi nyt niin itsevarmoja yrittäjiä”, Lauri Tähkä kuvailee.

Naisten yrittäjyyden ja dalitien eli kastittomien ihmisoikeuksien puolesta työskentely leimaa Ulkomaanavun rahoittamaa työtä Nepalissa. Nepalissa syrjintä sukupuolen ja kastin perusteella on edelleen yleistä. Naisten asemaa on saatu parannettua lakimuutoksilla, mutta tieto leviää hitaasti, koska koulutustaso on alhainen ja kulkuyhteydet vaikeita. Esimerkiksi kastiin perustuva syrjintä kiellettiin laissa jo 1960-luvulla.

Haavoittuvimmassa asemassa ovat dalit-naiset, joita syrjitään, koska he jäävät kastien ulko- ja alapuolelle. Kirkon Ulkomaanavun lähettilääksi kutsuttu Lauri Tähkä vahvistaa, että erityisesti dalit-naisten kohtaaminen herätti hänessä voimakkaita tunteita.

”Dalit-naisten sandaalien valmistus ja yritystoiminta oli vaikuttavaa. Samat naiset, joita aiemmin on alistettu kylässään, pääsivät nyt opettamaan ”ylempien” kastien naisia sandaalien valmistuksessa. Halasin näitä naisia, joiden aiemmin uskottiin olevan niin saastaisia, että se koskettaessa tarttuu. Ilme näiden naisten silmissä oli sanoinkuvaamaton”, Lauri Tähkä kertoo.

Naisten Pankin hankkeet ovat auttaneet naisia Nepalissa hankkimaan lisää arvostusta yhteisöissään. Myös miehet ovat ryhtyneet kannustamaan vaimojaan yritystoiminnassa.

”Olen erittäin otettu ja ylpeäkin, että Kirkon Ulkomaanapu kutsui minut lähettilääkseen. Yrittäjänä ymmärrän hyvin tätä maailmaa”, Lauri Tähkä sanoo.

Kylissä Lauri Tähkä esiintyi naisille, jotka nepalilaiseen tyyliin lauloivat hänelle vastaukseksi. Musiikki yhdistää ihmisiä kaikkialla maailmassa.

Kirkon Ulkomaanapu valitsi Lauri Tähkän edistämään kehitysmaiden naisten yrittäjyyttä, koska hän on itse menestynyt yrittäjä ja lauluntekijä, jonka viestit tavoittavat suomalaisia. Lauri Tähkän erityisalue lähettiläänä on toimeentulo, joka on yksi Ulkomaanavun kolmesta teemasta.

Lisätietoja:
Veera Hämäläinen, viestintäjohtaja, Kirkon Ulkomaanapu, p. 050 386 6634

Haastattelupyynnöt:
Satu Snellman, Universal Music, p. 040 50 88 190

Lehdistökuvat Nepalista:
Eeva Suhonen, tiedottaja, Kirkon Ulkomaanapu, p. 0400 103 286