Kirkon Ulkomaanavun kannanotto EU-joukkoihin Kongossa

EU:n on määrä kotiuttaa Kongon demokraattiseen tasavaltaan sijoittamansa joukot marraskuun lopussa. Joukkojen tarkoituksena on tukea Kongon presidentinvaalien sujumista rauhallisesti. Vaaleihin liittyvät turvallisuusriskit voivat kuitenkin vielä muuttua nykyistä pahemmiksi.

Vaaleihin liittyvä epävarmuus tulee olemaan kaikkein suurinta virallisen vaalituloksen julkistamisen jälkeen siihen saakka kunnes uusi hallinto on vakiinnuttanut asemansa. Vakavien yhteenottojen uhka on todennäköinen.

"EU:n ei tule vetää joukkojaan Kongosta nyt", vetoaa Kirkon Ulkomaanavun toiminnanjohtaja Antti Pentikäinen.

"Joukkojen toimikautta tulisi jatkaa vähintään kolmella kuukaudella, mielellään puolella vuodella. Tavalliset ihmiset pelkäävät Kongon hauraan vakauden puolesta, mutta myös oman turvallisuutensa puolesta ja monet pysyttelevät sisätiloissa", kertoo Pentikäinen.

Lopullisen virallisen vaalituloksen valmistumista odotetaan lähipäivinä.

Kirkon Ulkomaanavulla on Itä-Kongossa laaja humanitaarisen avun ohjelma. YK:n arvion mukaan Itä-Kongon levottomuuksissa kuolee edelleen 1200 ihmistä päivässä. Kirkon Ulkomaanapu on kuluvana vuonna laajentanut työtään etenkin sodan jalkoihin joutuneiden naisten ja lasten auttamiseksi sekä ruokaturvallisuuden vahvistamiseksi.

Lisätietoja:
toiminnanjohtaja Antti Pentikäinen, 040 5313 514.