Kirkon Ulkomaanavun Haitiin rakentama pilottikoulu palkittiin Kanadassa

St. Matthieun viime syksynä valmistunut koulukeskus Haitissa sai arvostetun insinööripalkinnon Kanadassa. St. Matthieun koulukeskus voitti humanitaarisen sarjan. Koulukeskus on rakennettu soveltaen kanadalaisia rakennusstandardeja paikallisiin oloihin ja se on ympäristöystävällinen sekä turvallinen maanjäristysten ja trooppisten hirmumyrskyjen varalta.

Consulting Engineers of Ontarion (CEO) myöntämää palkintoa olivat Torontossa vastaanottamassa Kirkon Ulkomaanavun projektipäällikkö Sari Kaipainen sekä vapaaehtoistyönä rakentamiseen puolentoista vuoden ajan osallistuneiden kanadalaisten insinööritoimistojen Read Jones Christoffersenin, Quinn Dressel Associatesin, Halsallin ja Blackwell Bowick Partnershipin edustajat.

“Palkinto on iloinen uutinen. Se kertoo avustustyön ja yksityisen sektorin uudenlaisen yhteistyön tuottaneen tuloksia. Niistä hyötyvät haitilaiset, joiden kanssa ja vuoksi työtä tehdään”, toteaa Kirkon Ulkomaanavun Haitin maaedustaja Mishiki Mamboleo. ”Koulu on rakennettu kestämään parisataa vuotta. Se tulee tarjoamaan turvallisen oppimisympäristön tuhansille haitilaislapsille.”

Palkinnon perusteluissa raati oli vaikuttunut siitä, miten Haitin seismiset olosuhteet ja rakennukseen kohdistuva tuulirasitus oli otettu huomioon sekä sovellettu kanadalaisia rakennusstandardeja yksinkertaisen, mutta turvallisen rakenteen luomisessa.

Suomalaisen arkkitehdin Matti Kuittisen kehittämä konsepti, jossa hyödynnetään paikallisia rakennusmateriaaleja ja kierrätettyä rakennusmurskaa sai kiitosta. Positiivista palautetta sai myös Kirkon Ulkomaanapu, joka asiakkaana on vaatinut korkeatasoista, ympäristöystävällistä suunnittelua kautta linjan. Näin on samalla luotu mallia korkeatasoisesta rakentamisesta maahan, joka kärsi niin suuret vahingot vuoden 2010 maanjäristyksessä pitkälti juuri huonon rakentamisen takia.

Ulkomaanapu osallistuu myös kansainväliseen kehittämistyöhön koulurakentamisen osalta YK-johtoisessa globaalissa koulutusklusterissa.

Suvivirren sunnuntain kolehdilla kouluja Haitiin

Maanjäristyksessä tuhoutui 4 000 koulua, joista suurin osa on edelleen jälleenrakentamatta. Ulkomaanavun tuella jo yli 25 000 lasta on päässyt kouluun ja parhaillaan rakennetaan 10 pysyvää koulua. Hauraassa valtiossa avun tarve on kuitenkin edelleen valtava.

Suvivirren sunnuntaina 27.5. kerätään koko maan suomenkielisissä evankelis-luterilaisissa kirkoissa kolehti Haitin koulujen jälleenrakentamiseksi. Lisäksi Suvivirsi-yhteislaulutapahtumia järjestetään kevään ja kesän aikana yli 150 seurakunnan toimesta ympäri Suomea.


Lisätietoja:
Latinalaisen Amerikan aluekoordinaattori Saara Vuorensola-Barnes, p. 050 535 1107 (Haitin jälleenrakennus)
seurakuntayhteyksien koordinaattori Asta Turtiainen, p. 050 566 6278 (Suvivirsi-kampanja)
www.kirkonulkomaanapu.fi/haiti
www.suvivirsi.fi

Kuvapyynnöt:
tiedottaja Minna Elo, p. 050 330 9747