Kirkon Ulkomaanavun ekokoulu avattiin Haitissa

image

Ekokoulu on ympäristöystävällinen, maanjäristyksen ja hurrikaanin kestävä ja saa energiansa aurinkopaneeleista. Sunnuntaina avattiin ensimmäinen pysyvä Kirkon Ulkomaanavun rakentama koulu Haitissa.

Port-au-Prince, 24. syyskuuta,2011
Thomas Ekelund

Lähes tuhat ihmistä Léogânen kaupungista, mukaan lukien hallituksen edustajat, yhteisöjen johtajat, oppilaat ja opettajat olivat kokoontuneet sunnuntaiaamuna Saint Matthieun koulun virallisiin avajaisiin. Saint Matthieun koulu, joka sijaitsee muutama kymmenen kilometriä länteen Port-au-Princestä, on arkkitehti Matti Kuittisen piirtämän koulun ensimmäinen protyyppi. Sen on rakentanut Kirkon Ulkomaanapu yhdessä ACT -allianssin ja Canadian Engineering Companyn kanssa.

Haitin opetusministeriön johtaja Pierre Michel Laguerre on hyvin kiitollinen.

– Olen hyvin vaikuttunut koulun korkeasta laadusta ja ideasta rakennuksen takana. Minulla on myös suuret odotukset. Meidän täytyy jatkaa koulujärjestelmän kehittämistä ja Saint Matthieun koulu on ensimmäinen askel.

Jätettä kierrätetään

Matti Kuittinen lähestyi Kirkon Ulkomaanapua idealla koulujen jälleenrakentamisesta sen jälkeen, kun valtava maanjäristys oli iskenyt Haitin niemimaalle tammikuussa 2010. Oppilaille piti luoda turvallinen opiskeluympäristö, rakennuksen hiilijalanjäljen tuli olla pieni ja sen tuli olla ympäristön kannalta kestävä.

Seitsemän luokkahuoneen koulu 350 oppilaalle ja 18 opettajalle, yhteisötila, keittiö ja käymälät näyttävät tavalliselta koululta. Mutta sisältäpäin kaikki on erilaista. Seinät on tehty rakennusmurskasta, jota on saatu lähistön maanjäristyksessä sortuneista rakennuksista. Biokäymälät palvelevat koulua ja yhteisöä sekä tuottavat koulukeittiön helloille biokaasua. Aurinkopaneeleista saadaan energiaa valaistukseen ja tietokoneita varten.

Maanjäristyksen kestävä

Jälleenrakennusarkkitehtuuri on melko uusi ala ja kaikki piti tehdä alusta alkaen. Saint Matthieun koulun rakentaminen alkoi kolmen luokkahuoneen pilottina kesäkuussa 2010.

– Haitissa ei ole omia rakennusstandardeja, ja ainoat hyväksytyt ovat kanadalaiset standardit. Mutta Kanadassa ei ole maanjäristyksiä eikä hurrikaaneja. Meidän piti soveltaa kanadalaisia standardeja Haitin ympäristöön sopiviksi käyttämällä olemassa olevaa tietoa Haitin maanjäristyksistä ja hurrikaaneista viimeisen sadan vuoden ajalta, sanoo Sari Kaipainen, Kirkon Ulkomaanavun arkkitehti Haitissa.

Vuoden 2010 maanjäristys kirjaimellisesti repi alas 65–70 prosenttia Haitin kouluista jättäen jälkeensä vain murskaa ja kiviä.

– Hurrikaanin varalta rakennus täytyy suunnitella niin, että paino jakaantuu tasaisesti, jotta varmistetaan, että rakenteet eivät murru tai putoa. Maanjäristyksen varalta täytyy varmistaa, että rakennuksella on tietyt murtumispisteet, jotta seinät ja katto eivät putoa rakennuksen sisään. Laskelmat täytyy tehdä joka kulmasta.

Yhteisö mukana rakentamassa

Kirkon Ulkomaanapu ja Matti Kuittinen varmistivat, että paikallinen yhteisö oli osallisena koko prosessissa.

– Léogánen ja Matthieun asukkaat ovat itse asiassa rakentaneet itse oman koulunsa, sanoo David Korpela, Kirkon Ulkomaanavun maajohtaja Haitissa. Vanhempainyhdistykset, oppilaat ja opettajat ovat osallistuneet hankkeeseen ensimmäisistä piirustuksista itse rakentamiseen saakka.

Lisätietoja:
David Korpela, maajohtaja, Haiti, Kirkon Ulkomaanapu, p. +509 37020399 (Huom! Aikaero -8 h)
Jouni Hemberg, kansainvälisen työn johtaja, Kirkon Ulkomaanapu, p. 050 3259579

Kuvapyynnöt: tiedottaja Minna Elo, minna.elo@kirkonulkomaanapu.fi, p. 050 330 9747